• Jeg kommer til å dø. Det er jeg sikker på, sier den muslimske kvinnen. Om noen uker slipper eks-mannen ut av fengsel. Han har varslet et drap.

Den muslimske kvinnen ble slått bevisstløs. Hun ble sparket og spyttet på. Tre barn var vitner til at far tok kvelertak på mor. Hun søkte tilflukt i et krisesenter. Hele tiden haglet drapstruslene.

I retten mente mannen at det var han som fortjente en unnskyldning fra ekskonen.

Hun hadde krenket hans ære.

Voldsalarm

Bergens Tidende treffer den 33 år gamle kvinnen i en kommunal leilighet på Laksevåg. I gangen, bak en ytterdør med to låser, leker tre små barn. På kjøkkenet står familiens livsforsikring — voldsalarmen.

— Jeg er ikke redd for mitt eget liv. Dør jeg så dør jeg. Det er barna jeg tenker på. Jeg ville ikke at de skal vokse opp med at far drepte mor, sier kvinnen.

I går ble eks-mannen hennes dømt til 10 måneders ubetinget fengsel for vold og mishandling. Han må også betale 30.000 kroner i erstatning. I henhold til norsk rettspraksis er det en streng straff. Men det hjelper ikke kvinnen stort.

— Jeg vil ikke ha de 30.000 kronene. Alt jeg vil ha er skilsmisse, sier kvinnen.

Volden kom i Bergen

Den 51 år gamle iraneren kom til Norge sammen med sin kone og tre barn på begynnelsen av 90-tallet. I 1994 forlot han sin første kone, og dro til Midtøsten for å finne en ny. Her traff han vårt intervjuobjekt.

— Det var skjebnen som førte oss sammen, sier kvinnen.

Hun og mannen hadde det bra så lenge de bodde i et arabisk land. De fikk et barn i 1995, og hun ble gravid igjen to år etter.

Det var da de flyttet til Bergen i 1997 han begynte å slå.

— Han slo barna. Da jeg ba ham slutte, slo han meg også.

Kvinnen forteller at hun forsøkte å beskytte sitt nyfødte barn mot slagene.

— Jeg holdt barnet i armene. Han dro meg inn på soverommet etter håret. Babyen blødde fra hodet.

Først da kvinnen segnet livløs om i sengen ga mannen seg. Hun ble kjørt til Haukeland sykehus med brudd- og slagskader.

Skilsmissen

Kvinnens mareritt sluttet ikke etter sykehusoppholdet. Barnevernet nektet mannen å ha kontakt med familien. Men det hjalp ikke.

Den 11. desember 1997 måtte politiet hente 51-åringen. Han fikk en natt i arresten. Konen ble 25 døgn på krisesenteret.

— Da sa barnevernet at jeg måtte ta ansvaret hvis barna ble slått igjen. Enten måtte jeg skille meg fra ham, ellers risikerte jeg at barna ble tatt fra meg.

Men kvinnen ville ikke ha skilsmisse. Familien hennes i Midtøsten nektet henne det. Hvis hun krevde skilsmisse skulle mannen ha foreldreretten. Slik var tradisjonen.

I stedet fikk de to sitt tredje barn. Mannen bodde ikke lenger sammen med dem, men kom innom med jevne mellomrom. Da vanket det som regel slag og spark.

Til slutt var det han som ba om skilsmisse. Kvinnen fikk da familiens aksept til å godta denne. Hun kunne beholde barna.

Det likte ikke mannen.

Ny og yngre kone

Den 26. mai 2000 banket 51-åringen på kvinnens dør. Han var svært sint.

— Han var sint fordi jeg ikke hadde bedt ham om å ta meg tilbake, forteller kvinnen.

Hvis kvinnen hadde tryglet om at skilsmissen måtte annulleres hadde hun kanskje sluppet volden.

Ifølge dommen fra Bergen tingrett skal mannen ha slått kvinnen i ansiktet. Han skal ha tatt strupetak på henne til hun besvimte. Etterpå kastet han kaldt vann i ansiktet hennes for å vekke henne. Da en venninne kom inn i leiligheten senere var mannen forsvunnet. Kvinnen lå fortsatt omtåket på gulvet. Livredde barn hadde gjemt seg under kjøkkenbordet.

Sommeren 2001 dro 51-åringen på ny til Midtøsten. Her fant han sin tredje kone. En 18 år gammel jente.

— Men han ville fortsatt ikke gi slipp på meg. Han nektet å undertegne papirer som gjør skilsmissen gyldig i mitt hjemland, sier kvinnen.

Ingen ny kjæreste

Mannen var bekymret for hva hans eks-kone ville finne på nå som hun hadde fått sin frihet.

— Jeg lovet at jeg ikke skulle gjøre noe umoralsk selv om vi nå var skilt. Jeg lovet ikke å få en ny kjæreste.

Det var ikke nok for 51-åringen. Den 28. juli 2001 banket han nok en gang på kvinnens dør. Hun nektet å åpne. Mannen svarte kontakt at han skulle drepe sin eks-kone.

Familien endte nok en gang på krisesenteret. Den 6. august flyttet de hjem. Med voldsalarm fra politiet i bagasjen. Den rakk hun aldri å utløse..

Samme dag stormet mannen inn i leiligheten. Han ville vite hvor ekskonen hadde vært de siste dagene. Deretter slo sin han henne i hodet, sparket henne i hoftene, og dunket hodet hennes gjentatte ganger mot bordet. Volden opphørte først da gråtende barn forsøkte å gå mellom de to.

Mannen ble varetektsfengslet den dagen. Han sitter fortsatt bak lås og slå.

Men nå er dommen snart sonet.

Ikke redd for fengsel

51-åringen er dømt for gjentatte ganger å ha truet med å drepe ekskonen. Ifølge dommen skal han ha gitt uttrykk for at han ikke bryr seg om han havner i fengsel.

De siste truslene kom under selve rettssaken. Da fikk kvinnen med vitner til stede servert følgende utsagn:

«Hva har du gjort, jeg skal vise deg.»

Kvinnen og barna lever nå i frykt. Mannen slipper snart ut fra fengsel. Det hjelper ikke akkurat at hans kommunale leilighet ligger i nabogaten.

— Det hjelper ikke å flytte fra Bergen. Her har jeg naboer som hjelper meg. De vil ringe politiet hvis han nærmer seg. Han har sagt at han skal finne meg om jeg så flytter inn i kongehuset. Uansett hvor jeg drar vil det være et arabisk miljø som varsler ham, sier kvinnen.

Når Bergens Tidende forlater leiligheten vil en liten gutt fortelle oss hva som har skjedd i leiligheten de siste månedene.

Han legger seg på gulvet og dunker sitt eget hode i teppet. Slik gjør pappa med mamma.

FRYKT: Døren er sikret med ekstra lås, og voldsalarmen er kvinnens livsforsikring. Likevel er hun overbevist om at eks-mannen ikke vil gi opp jakten før han har fått sin hevn. FOTO: JAN M.LILLEBØ