— Å bruke offentlige idrettsanlegg gratis er et prinsipp som er veldig viktig for oss. Skal man innføre betaling, så vil det gå ut over noe i en klubb. Nei, her vil den nye idrettsbyråden møte massiv motstand, sier Roger Gjelsvik, hjelpetrener for Tertnes og leder i Olympiatoppen Vestlandet.

Bergens Tidende møter ham og Tertnes elitelag i håndball til trening i Haukelandshallen. I dag trener de gratis, men det kan det bli slutt på.

- Som å gå på S.A.T.S.

I siste møte i finanskomiteen i Bergen kommune fikk nemlig finansbyråd Harald Victor Hove spørsmål om hvordan kommunen skal øke sine inntekter.

— Et område jeg vil be bystyret vurdere om vi skal innføre høyere brukerbetaling, er innen idretten. Vi kan la voksenidretten betale for bruken av anleggene våre. For mange voksne er idrettsdeltakelsen et alternativ til S.A.T.S., og da mener jeg vi kan vurdere brukerbetaling, sa Hove i møtet.

Hove er finansbyråd frem til 26. april, men blir da byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap.

- Kostbare løft

Overfor Bergens Tidende utdyper Hove hva han mener om brukerbetaling.

— Byrådet har lovet å levere en oppgavemelding, og der må vi ta stilling til flere inntektsstrategier for kommunen. Innenfor idretten har vi en stor gruppe voksne som benytter offentlige idrettsanlegg vederlagsfritt. Her må vi se på hva slags nivå og på hvilke anlegg det kan være aktuelt å ha brukerbetaling, sier Hove.

Men foreløpig ønsker han ikke å kommentere nivået på betalingen, eller hvilke offentlige anlegg som kan komme til å koste.

— Hvordan tror den nye idrettsbyråden at han blir tatt imot i idretts-Bergen med dette?

— Det er aldri kjekt å høre at noe som er gratis i dag, kanskje skal måtte koste noe i fremtiden. Samtidig har vi gjort store, kostbare løft innenfor idretten, blant annet 50-metersanlegget på Nygårdstangen. Derfor må vi diskutere med idretten hvordan vi skal løse ting i fremtiden, understreker Hove.

- Må øke kontingenten

Senterpartiets gruppeleder Ove Sverre Bjørdal var til stede på møtet. Han er ikke enig i forslaget.

— Dette er en individualisering som sikkert er greit for dem med mye penger. Dette vil ramme dem som ikke har mulighet til å betale for å bruke anlegg, sier Bjørdal.

Leder i Åsane Allianseidrettslag, Svein Kjellevold, mener økt betaling for bruk av anlegg vil gi dem en betydelig merkostnad.

— For enkelte lag er det så vidt det går rundt i dag. En økning i utgiftene vil bare kunne løse gjennom å øke kontingenten. Dette er ikke et forslag vi støtter, sier Kjellevold.

Daglig leder Kjell Karstensen i BFG Fana liker heller ikke forslaget.

— Vi betaler nok som det er i dag, og er ikke interessert i å fôre kommunene med mer inntekter, sier Karstensen.

Klubben bruker blant annet Fana stadion.

— Hvordan skal man administrere en sånn ordning? Skal man ha vakter på stadion og deretter ta betalt fra dem som trener?

Frykter store utgifter

Tilbake på treningen til Tertnes elitelag i håndball, er det fokus på onsdagens kvartfinale i sluttspillet mot Våg Vipers.

— Selv om byråden ikke har antydet noen sum, så frykter jeg nye utgifter til flere hundre tusen kroner. Dette vil igjen gå ut over budsjettet vårt, mener Tertnes-trener Tore Johannesen.

Mener du voksne bør betale for bruk av offentlige idrettsanlegg?

Tor Høvik