KJARTAN HJERMANN DØHLIE

— Til nå har vi sløst bort to uker på å få tak i skolebøker, sier elevrådsleder på Bergen Handelsgymnasium, Johanne Haaland (18).

Kristoffer Schmidt (17) fra samme skole er en av mange annenklassinger rundt om i landet som ikke har fått de gratis skolebøkene sine.

— Mange av bøkene er ikke kommet. Noen lærere vet ikke engang hvordan bøkene ser ut. I en del fag blir det bare skravling fra læreren. Hadde vi vist om dette, hadde vi kjøpt bøkene våre selv, sier Schmidt.

Stopp hos distributøren

Leder i Elevorganisasjonen i Hordaland, Aleksander L. Solberg, forteller at bøkene er produsert, men fortsatt ligger hos distributøren.

— Flere tusen elever i Hordaland har ikke fått bøkene sine. Ingen av skolene jeg har vært i kontakt med har fått alle bøkene, sier Solberg.

Problemene går igjen i flere fylker.

— I Sogn og Fjordane har under halvparten av elevene fått bøkene. Der har mange nynorsk og problemet er kanskje enda større. I Sør-Trøndelag vil de fra mandag starte med straffepurring på Norli. Kanskje dette hadde vært en idé for Hordaland også? spør Solberg.

Han mener bokmangelen skaper store problemer for elevene.

— Når mange av elevene ikke får bøker før i november, sier det seg selv at det skaper problemer. Det holder ikke mål.

- Kunnskapsløft kom for brått

Elise Rondestveit (16) og Natalie C. Olsen (16) mener også bokkrøllet går ut over undervisningen.

— Det er ingen vits i å ha gratis skolebøker når vi ikke får dem. Da kunne vi heller ha betalt for bøkene, sier Olsen.

Leder for videregående opplæring i Utdanningsforbundet, Mildrid Kronborg Økland, karakteriserer situasjonen som trist.

— Lærerne er fortvilet og elevene er redde for å gå glipp av undervisning, sier hun.

Økland mener flyttingen av forlagssentralen skapte logistikkproblemer. At regjeringens Kunnskapsløft kom for brått, mener hun er viktigere.

— Først må læreplaner og læremiddel på plass, så må en komme i gang med etterutdanning. Deretter kan reformen komme. Kunnskapsløftet kom som julekvelden på kjerringa, sier Økland.

- Ingen ønskesituasjon

Spesialrådgiver i opplæringsavdelingen i Hordaland fylkeskommune, Vigdis Bjørgo, forklarer at forsinkelsene skyldes problemer med forlagssentralen.

— Dette er et problem i hele landet. Sentralen er flyttet og det er blitt logistikkproblemer.

— Er dette en holdbar situasjon for fylkeskommunen?

— Det er ingen ønskesituasjon. Men det er ingen ny situasjon at noen bøker kommer sent.

— Er problemene større i år?

— Innføringen av Kunnskapsløftet har gjort at vi må lage helt nye bøker. Sene læreplaner kan ha gjort at bøkene kom for sent. Det med forlagssentralen er helt spesielt.

Nielsen, Rune