På neste møte, 10. januar, skal de diskutere det utvendige, tak og vegger.

I mellomtiden strever Kjersti Åkesson så godt hun kan med grønnsaksboden sin. I går var det en våt og kald dag. Snø og 2 plussgrader er ikke det varene hennes liker aller best.

En av deltakerne i arbeidet med å utforme nye boder er Geir Åkesson — Kjerstis ektemann som representerer henne i arbeidsgruppen. Han er frustrert og har vurdert å trekke seg fra hele arbeidet.

— Det er bare surr. Vi fikk ingen konkrete ting å holde oss til, ingen planer om bodstørrelse. Alt kommunens folk kommer med er omtrentlig, men minst mulig skal det være. Først på det siste møtet, 13. desember, fikk vi litt struktur på arbeidet, sier Åkesson.

Utsettelser

Kjersti Åkesson ble lovet ny bod til utprøving i høst. Likevel var det første møtet i arbeidsgruppen som skal utforme bodene, lagt til begynnelsen av november. Geir Åkesson forteller at han ventet og ventet på innkalling.

Nå frykter han at det blir både vår og ny høst før Kjersti får en lun plass til varene sine.

— Det er veldig trist med disse stadige utsettelsene. Nå angrer jeg virkelig på at ikke jeg også satte opp trebod i sommer, sier hun og ser med lengsel bort på naboen som sitter tørt under tak og selger gensere.

Kjersti Åkesson hadde alt klart, det var bare å begynne monteringsarbeidet. Men hun var lojal og aksepterte avslaget fra kommunen.

— Hvis det blir enda flere utsettelser må jeg også få lov å sette opp en midlertidig bod. Det er håpløst på denne måten. Jeg lurer på om de som bestemmer virkelig vil ha meg her, sier hun.

Klare ambisjoner

Etter mye kritikk av forholdene på Torget i vår innkalte byråd Lisbeth Iversen og ordfører Herman Friele til pressekonferanse 13. april, og fortalte at de hadde funnet 15 millioner kroner til opprusting for planperioden 2006.

Planarbeidet skulle effektiviseres slik at arbeidet med å bygge om det «underjordiske» til bosshåndteringsanlegg og lager/serviceanlegg for torghandlerne kunne settes i gang etter at turistsesongen var over. Nye permanente installasjoner for blomster og frukt skulle være på plass til neste sommer. Kjersti Åkesson ble utpekt til å teste ut en prototypebod.

Siden den gangen er arbeidet i det underjordiske utsatt til 1. januar. Men da skal toalettanlegget stenges og klargjøres for ombygging, poengterer byråd Lisbeth Iversen. Frem til det nye publikumsbygget står ferdig på Strandkaien kan folk bruke toalettene på Zachariasbryggen.

Til våren en gang?

Kjersti Åkesson må minst vente til våren før hun kan få en prototypebod til utprøving. Det bekrefter Sverre Jolmar, som er driftsansvarlig på Torget.

— Vi får være glad til og fornøyd med oss selv hvis vi klarer å få den på plass da, sier han.

Jolmar sitter i prosjektgruppen sammen med Geir Åkesson, genserselger Susan Smallwood, fiskehandler Arnfinn Djukastein og arkitekt Gjerde. Jolmar opplyser at det ennå ikke er laget arbeidstegninger.

Renato Bonafede i BBE er prosjektlederen deres.

— Ting tar ofte lengre tid enn vi tror på forhånd. Men vi har en god dialog i gruppen, og ønsker å ha mest mulig avklart før noe blir satt i arbeid. Nå ser det ut som vi nærmer oss en løsning, og er enige om et innredningsforslag som skal testes ut.

Uenige om størrelsen

Lisbeth Iversen er heller ikke glad for utsettelsene.

— Men så lenge ikke arbeidet er stoppet opp av byråkratiske årsaker, men bunner i diskusjoner om gode løsninger, kan jeg akseptere at arbeidet tar lengre tid. Men nå er de enige, etter det jeg har fått vite, sier hun.

Øyvind Ask