HILDE KRISTIN STRAND

Siden det unge paret er under 23 år, kommer de inn under ordningen med underholdskrav. Harald må altså forsørge Juliana. Kravet er en årsinntekt på 161.000 kroner. I fjor tjente Harald 160.980 kroner.

Traff hverandre i Brasil

Harald var utvekslingsstudent i Brasil skoleåret 2001/02. Der traff han brasilianske Juliana. De ble kjærester, og i mai 2002 forlovet de seg. I november kom Juliana til Norge på turistvisum, og i februar 2003 giftet de seg.

— Vi ville være sammen fra da av, og den eneste muligheten var å gifte seg, sier Harald.

Like etter at Harald og Juliana hadde giftet seg, søkte hun om oppholdstillatelse. Hun begynte på norskkurs på Nygård skole og passet samtidig Haralds niese. Harald fullførte videregående og begynte å studere matematikk ved UiB. Om sommeren jobbet han, og fra høsten fikk han en deltidsjobb. Han jobbet også litt som telefonselger. I januar 2004 reiste de til Brasil for å besøke Julianas foreldre.

Støtte fra foreldrene

Mens Harald og Juliana var i Brasil kom avslaget på søknaden, fordi Harald kunne ikke forsørge konen. Haralds foreldre samlet dokumentasjon over inntekten hans. De kontaktet samtidig advokat.

— Vi sa vi kunne garantere for underholdet, men det var ikke godt nok, sier Haralds mor Dagrun Waag Linchausen.

— De er heldige som har truffet den rette i så ung alder og vil satse på hverandre, sier Dagrun.

— Juliana er arbeidsom, og snakker nydelig bergensk. Hun blir ikke på noen måte en byrde for det norske samfunnet, heller en berikelse, sier hun engasjert.

Juliana klaget på avslaget, og nytt avslag kom i posten. Nå er saken hos Utlendingsnemnda (UNE). De kan gjøre om UDIs vedtak. Behandlingstiden er 6-8 måneder. Dersom Juliana får endelig avslag på søknaden, er alternativet at paret flytter til Brasil. Men der er studiefinansieringen dårligere.

- Vanskelig ikke å vite

— Jeg kan ikke se noen fornuft i galskapen, sier Harald.

— Jeg har tjent 20 kroner for lite, det er 10 minutts jobb. Jeg jobber gjerne 10 minutter ekstra dersom det gjør at Juliana kommer til Norge. Det virker som om UDI har sett seg blind på at vi er unge.

19-åringen forteller at det er vanskelig ikke å vite. Kan Juliana få bli i Norge? Når kan vi treffes neste gang? Når har vi råd til en ny flybillett?

— Det er ensomt når hun ikke er her, sier Harald Linchausen.

<b>ALENE I NORGE:</b> Juliana reiste til Brasil i januar, og kommer tilbake i mai på turistvisum. Nå bor Harald alene i leiligheten deres i Bergen. - Usikkerheten er tung, sier han. Jeg vet ikke om hun får oppholdstillatelse og vi vet heller ikke når vi får råd til flybillett neste gang.<p/>BJØRN ERIK LARSEN(foto)
<b>SAMMEN:</b> Harald og Juliana giftet seg i Tinghuset 26.02.03. De ønsket å være sammen fra da av. Men nå er Juliana i Brasil. Hun får ikke oppholdstillatelse i Norge fordi Harald tente 20 kroner for lite i forhold til minstekravet i fjor. <p/> FOTO: PRIVAT