— Jeg gjør dette fordi jeg synes det var trist da graffitiveggen på Landmark forsvant, sier huseier Jarle Høyvik.

Han eier huset i Vaskerelven som i går ble avduket i ny skrud. Den ene siden er dekket av dansende noter, den andre forestiller en eventyrskog.

Forbipasserende gjorde store øyne i går ettermiddag; noen syntes det var stilig, andre sa det var skrekkelig.

Tidligere finansbyråd Trond Tystad (Ap) var gudfar da «den syvende veggen» ble døpt - med en flaske Heineken. Musikk ble det også, blant annet fra en av bergensraperne i Spetakkel.

Høyvik eier også restauranten BarCelona, som ligger vegg i vegg.

— Graffiti er lekent og morsomt, og gir en litt annen dimensjon. Jeg gjør ikke dette for å provosere, men jeg tror nok det kan lede til provokasjon, sier han.

For kort tid siden måtte han bygge om uteserveringen sin på tapasrestauranten BarCelona, etter at han hadde tatt en for stor del av fortauet. Han hadde søkt om å bygge terrassen 1,2 meter bred, men bygget atskillig bredere.

Ikke tillatelse

Også ved denne korsveien kan Høyvik terge på seg politikerne. Han har ikke søkt om tillatelse til den noe uortodokse utsmykningen.

— Jeg skulle nok ha søkt om tillatelse, men jeg har altså ikke gjort det. Dette blir jo en fargeklatt på et bygg som var nitrist, sier Høyvik.

— Er du ikke redd du må ta det bort?

— Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror nok det blir en debatt om dette er greit eller ugreit, men det pleier gjerne å være lettere å få godkjennelse i etterkant enn i forkant. Jeg kan ikke se at jeg bør være noe unntak, sier Høyvik.

Graffitien ble malt gjennom helgen. Fredag ble stillaset satt opp, og søndag klokken 19 var alt fjernet. Fem graffitikunstnere fra Oslo gjorde jobben på de to veggene, som de har signert DNG. Det står for Doing No Good.

De har ingen begrunnelse for hvorfor de har valgt å male noter på veggen, annet enn at det er et nøytralt grafisk element.

Bjørnson leieboer?

Jarle Høyvik har stor tro på at veggene får bli som de er i dag, og viser blant annet til at nedover i Europa er flere graffitivegger fredet, og anses som kunst. Og han truer spøkefullt med å trekke saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dersom han pålegges å fjerne det.

Huset ble bygd i 1852, og skal ifølge huseieren ha et kulturhistorisk preg over seg. En av leieboerne sies å ha vært selveste Bjørnstjerne Bjørnson.

— Dette har jeg prøvd å finne ut sammen med byantikvar Siri Myrvoll, men vi har ikke funnet det ut, sier Høyvik.

SKAL VURDERE LOVLIGHETEN: En forbløffet byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen (KrF) ville gjerne hatt beskjed før Jarle Høyvik graffitimalte huset sitt i Vaskerelven.<p/>KNUT STRAND (foto)
DEN SYVENDE VEGGEN. Huseier Jarle Høyvik etterlyser et mer lekent uttrykk i Bergen sentrum, og fikk derfor dekorert Kilroy-huset med graffiti. Huset fikk stor oppmerksomhet fra de mange forbipasserende i går kveld.<p/>KNUT STRAND (foto)