Hyttekos med et slag Monopol, kortspill, varm sjokolade eller toddy er anbefalingen dersom du er til fjells og ikke absoutt må ut å kjøre lørdag. I øyeblikket har Filefjell, Haukeli og Hemsedalsfjellet alle kolonnekjøring.

Resten av fjellovergangene er stengt på grunn av uvær.

— De som skal reise over fjellet vil vi anbefale å ta det med ro til i morgen, søndag. For de som må reise er det kolonnekjøring på tre steder. Prognosene sier at det skal løye utpå dagen i morgen slilk at kjøreforholdene blir bedre, sier vaktoperatør Hanne Nordheim hos Vegtrafikksentralen.

Løyer i morgen

Hun forklarer at det i øyeblikket blåser kuling og opp i storm med mye snøfokk på fjellet.

— På Hemsedalsfjellet blåser det sterk kuling, opp til liten storm styrke. Det er svært dårlige kjøreforhold.

- Og dermed vil de fleste reise hjem i morgen?

— Jeg tror trafikken har spredt seg litt mer utover i og med at det dårlige været var meldt allerede for flere dager siden. Men det klart at bilistene må belage seg på kø og lengre tid på hjemturen, i og med at flere enn vanlig nå kanskje må utsette hjemreisen.

Full storm på Finse

Hos værvarslingen kan de bare bekrefte at forholdene i fjellet inviterer mest til sofahygge.

— Det dårlige været vil vedvare lørdag. Men allerede i natt vil det begynne å løye. Hvilke konsekvenser det har for kjøreforholdene kan ikke vi vurdere, sier vakthavende meteorolog Berit Hagen.

Fra full storm på Finse i dag vil det utover natten minke til nordvest frisk bris.

- Hva er årsaken til uværet?

— Det skyldes et ganske kraftig lavtrykk med et stormsenter som ligger ned i Nordland og inn mot Nord-Trøndelag. Resultatet blir sterk vind i høyden i hele Sør-Norge. Det er verst i de indre strøkene, mens ut mot kysten slik som i Bergen, er det relativt bra vær, med kun en frisk bris.

Vår i vente?

- Hva kan vi forvente oss over helgen?

— I starten av neste uke bllir det litt dårlig med skyet og regn mandag og ut på tirsdag. Fra onsdag ser det ut til å bli en bedring i været.

- En vårsmak?

— Våren er nok ikke helt her ennå, men det kan være at temperaturen kommer opp i vårlige nivåer i slutten av uken, sier statsmeteorolog Berit Hagen.