Partiet har en unik mulighet til å få flertall for egen miljøpolitikk. En samlet opposisjon i fylkeskommunen ønsker dyrere bompenger i rushtrafikken velkommen, men er avhengig av miljøpartiet Venstre for å få flertall.

— Vi har ikke bestemt oss for hva vi skal stemme for, sier nestleder i samferdselsutvalget i fylkeskommunen, Alf Helge Greaker (V) til bt.no mandag kveld.

Det til tross for at han selv og partiet tidligere har ivret for køprising.

Onsdag skal samferdselsutvalget vedta en pakke med tiltak for å stanse trafikkveksten gjennom bompengeringen og redusere biltrafikken inn til sentrum. Tiltakene innføres for å sikre at staten de neste fire årene bevilger 550 millioner kroner til ulike kollektivtiltak i Bergen. Da fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) og byrådsleder Monica Mæland (H) presenterte pakken, var den uten forslag om dyrere bompenger i rushtrafikken.

Skuffet over Venstre

KrF mener køprising er det mest virksomme tiltaket for å redusere trafikken.

— Frp vet vi hvor vi har, og jeg er litt skuffet over Høyre. Vi gikk inn for køprising da KrF samarbeidet med Høyre og Frp i fylkespolitikken. Nå er det Venstre som sitter med nøkkelen. Dersom de sier ja, er det flertall i fylket, sier KrFs Pål Kårbø.

Også de øvrige opposisjonspartiene i fylket sier ja til dyrere bompenger i rush-trafikken.

Ruth Grung (AP):

— Vi vil innføre dyrere bompenger for kjøring i den indre bompengeringen mellom klokken 0700 og 09.00. Nå håper vi Venstre følger opp.

Jostein Ljones (Sp):

— Vi har hele tiden ment at køprising i en eller annen form er nødvendig for å sikre at vi får de belønningsmidlene vi så sårt trenger til kollektivtrafikken i Bergen. Venstre bør støtte dette.

Tom Skauge (SV):

— Vi har en rekke tiltak vi ønsker å innføre for å få ned biltrafikken, og vil stemme for dyrere bompenger i rushtrafikken.

Har ikke bestemt seg

Men partiet med nøkkelen klarer ikke å bestemme seg.

— Vi skal behandle dette på vårt gruppemøte og er i prinsippet for tiltak som kan bidra til å redusere trafikkveksten, men om vi går inn for køprising, kan jeg ikke svare på før i kveld, sa Greaker til bt.no mandag formiddag.

Programmet til fylkestingsvalget er glassklart. Der heter det:

«Venstre vil innføre køprising i Bergen, til dømes gjennom rushtidsdifferensierte bompengar.»

Programformuleringen til tross. Nå rår tvilen.

— Vi trenger tiden frem til møtet i samferdselsutvalget til å bestemme oss, sier Greaker.

Han mener det aller viktigste er å få med seg et flertall for tiltak som bidrar til å sikre at det kommer belønningsmidler fra staten.

— Det er ikke noe poeng for oss å mase om køprising, dersom Bergen kommune setter seg på bakbeina og ikke vil innføre denne typen tiltak, sier han.

Bør det innføres rushtidsavgift/køprising i Bergen? Si din mening i kommentarfeltet!