Det betyr etter alle solemerker at Venstre blir sittende som opposisjonsparti den kommende perioden, til tross for at partiet doblet oppslutningen i valget. Tveit synes ikke det er bittert å måtte gå ut av byrådet.

Venstre: For stor avstand— Nei, slik er politikken. Vi har hele tiden sagt at vi ikke kunne tenke oss å samarbeide med Frp. De politiske avstandene er rett og slett for store, sier han.

Bekymret

At KrF har valgt å fortsette forhandlingene, vil han ikke kommentere. Men Tveit legger ikke skjul på at han er bekymret for hvilken kurs et nytt borgerlig byråd vil legge seg på.

Venstre ut av rekken går...— Den største bekymringen er hvilke konsesjoner KrF vil gi, særlig når det gjelder miljø og bybane, sier han.

Leder for Bergen KrF, Tomas Moltu, understreker at partiet ikke har bestemt seg for om de vil delta i et eventuelt byråd med Frp og Høyre. Partiet kan støtte både innenfra og utenfra.

KrF fortsetter forhandlingene— Vi vil søke å legge til rette for en ikke-sosialistisk byregjering med styringsdyktig flertall. Det er naturlig at vi da snakker med Frp, sier han.

Han innrømmer at det vil bli vanskelige forhandlinger.

— Avstanden oppleves som betydelig på mange punkter. Vi har vært frimodige i valgkampen, og vil jobbe for å få oppfylt våre krav.

- Viktig

Byrådsleder Monica Mæland sier at det er viktig for Høyre å få med seg KrF inn i byrådet.

— Vi ønsker et breiest mulig flertall, sier Mæland.

Høyre og KrF har nå samtaler på Rådhuset. Deretter skal byrådet har ordinært byrådsmøte. Når Frp blir brakt inn i forhandlingene, er ikke avgjort.

Rundt klokken halv elleve leste byrådsleder Monica Mæland opp en erklæring for den fremmøtte pressen i rådhuset.

NY KONSTELLASJON: Monica Mæland (H) og Hans-Carl Tveit (V) går hver sin vei etter valget. Det ble klart i dag.
Rune Nielsen