Venstre får 5,2 prosentpoeng og ni mandater på Stortinget, ifølge septembermålingen til Respons Analyse AS. Samme måling sender Kristelig Folkeparti ned nesten to prosentpoeng til 4,4, farlig nær sperregrensen.

Det er ellers må endringer fra augustmålingen, selv om Arbeiderpartiet nå er på vei oppover fra bunnmålingen på 26,1. Den ble tatt opp da det kokte som verst med monstermaster i Hardanger og kraftstrid i det politiske miljøet.

Fanger opp KrF-bråk

Dagens måling, som er gjort for Bergens Tidende, Adresseavisen og Aftenposten, er gjort i begynnelsen av denne uken. Dermed fanger målingen opp effekten av landsstyret i KrF sist helg, der både bekjennelsesparagrafen og samarbeid med Fremskrittspartiet var tema.

— Jeg tror likevel det er for tidlig å se reaksjonene på Inger Lise Hansens utspill om åpning mot Frp. Slike prosesser tar tid, sier partiets kronprins Knut Arild Hareide til BT. Han legger til at han ikke er enig i nestleder Hansens syn i den saken.

— Hva skyldes da den kraftige tilbakegangen, fra august til september?

— Jeg tror det er en ubegrunnet frykt for at KrF skal forlate det kristne verdigrunnlaget vårt. Jeg møter folk ute som ikke bryr seg om samarbeidsspørsmålet, men som lurer på om muslimer nå kan overta partiet, sier Hareide.

Folk lurer på om muslimer kan overta partiet

Knut Arild Hariede, KrF

Utsetter regjeringsspørsmålet

Han mener KrF må bruke tiden fremover på å forankre partiets kristne ståsted

— Slik at alle skjønner at vi ikke er i bevegelse selv om vi fjerner bekjennelsesparagrafen. Spørsmålet om hvem vi skal samarbeide med i regjering etter 2013 kan vi utsette i flere år, mener Hareide.

Dagens gladeste mann er Venstres partisekretær Terje Breivik. Hans parti gjør et hopp fra langt under sperregrensen i august, til en voksen gruppe på ni mandater i september.

— Dette er resultat av to ting: Venstre har profilert seg klart i kraftsaken i Hardanger, og miljøspørsmål ellers. Dessuten har partiet gjennomført bedriftsbesøk til l000 bedrifter over hele landet, for å oppdatere oss på hva som er galt, og hva som må til for en bedre innovasjon i Norge.

Ønsker sentrum og høyre

Og generalsekretæren ser mer i tallene:

— Jeg ser at mulighetene for en ny regjering av Venstre, KrF og Høyre er høyst realistisk. Vi ligger nå bare drøyt to prosentpoeng bak de rød-grønne.

— Men Høyre og Frp har til sammen 48 prosent?

— For Venstre er målet en sentrum/høyreregjering. Det ligger helt fast, understreker Terje Breivik.

Hva skyldes KrFs fall på meningsmålingene? Si din mening her.