I fjor høst ble Bøe lansert med brask og bram som Venstres nye stemmemagnet. Bøe som har engasjert seg i en rekke byutviklingssaker i Bergen, skulle trekke til seg unge urbane velgere. Nå forsvinner stemmemagneten.

Må trolig flytte

— Vi venter barn i slutten av august og det kommer på toppen av en rekke andre ting som gjør at tiden ikke strekker til, sier Bøe.

Den kjente musikeren har en musikerkarriere å ta seg av, som innebærer mye reising. I tillegg er han utdannet psykolog.

— Jeg har et veldig sterkt ønske om å engasjere meg politisk og da jeg sa ja, mente jeg at jeg hadde fritid til å avse, selv med to karrierer. Men nå kommer dette med barnet på toppen, og da er det ikke plass til politikken.

Dessuten skal samboeren til Bøe snart ut i turnus, og da er sannsynligheten stor for at paret må ut av byen. Og bor ikke Bøe i Bergen, må han uansett fritas fra et eventuelt bystyreverv.

Tungt hjerte

— Du er ikke den eneste politikeren som sliter med å få tiden til å strekke til, så hvorfor skal du fritas?

— Jeg er klar over at mine grunner er lik mange andres, men kombinasjonen av utstrakt reisevirksomhet (Kings Of Convenience lanserer nytt album) og omsorgsoppgaver vil føre til at jeg uansett må melde forfall til mange møter.

Bøe sier han ikke gjør dette med lett hjerte. Engasjementet for byen er stort. Samtidig mener han at han ved å trekke seg opptrer mest ryddig.

— Jeg kunne ha stått på listen, gått til valg og så meldt forfall til bystyremøtene, men det synes jeg blir litt uredelig.

Forståelse

Byråd Hans Carl Tveit, som og er listetopp for Venstre, har forståelse for Bøes beslutning.

— Jeg er orientert om at han har søkt om å få trekke seg fra listen. Slik jeg forstår det, har det å gjøre med at konen skal ut i praksis. De skal flytte fra byen og venter samtidig barn, sier Tveit.

— Ville det ikke vært bedre at han deltok i valgkampen og trakk seg når han måtte?

— Han og vi vil spille med åpne kort når situasjonen er blitt slik. Vi ønsker ikke å gå til valg med en som vi visste ikke kunne sitte hele perioden.

«Løpe fra ansvaret»

Valgstyret vedtok i går å la Bøe slippe å stå på listen, men ordfører Herman Friele, som leder styret, er ikke glad for at «unge friske mennesker» kan trekke seg fra kommunevalglisten.

— Det er blitt for enkelt når en person som er samfunnsengasjert og motivert kan gå hen og trekke seg fordi han får barn.

Friele mener det bør stilles strengere krav til dem som ønsker fritak, men innser at retningslinjene åpner opp for fritak med den begrunnelsen Bøe har gitt.

— Jeg mener det er behov for en innstramming av retningslinjene. Dette er en viktig samfunnsoppgave som man ikke bare kan få fritak fra sånn helt uten videre. Vi sender et feil signal til ungdommer når man kan løpe fra sitt ansvar på denne måten.

UT AV LISTEN: Eirik Glambek Bøe stod på 4. plass på Venstres liste i Bergen, men har nå søkt om å få trekke seg. Det er leder for valgstyret, Herman Friele ,lite glad for. - Vi sender et feil signal til ungdommer når man kan løpe fra sitt ansvar på denne måten, sier han.ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL
Bergens TIdende