Det ligger an til større spenning i bergensvalget enn man lenge har trodd. Frps store tilbakegang er i ferd med å true det flertallet byrådspartiene Høyre, KrF og Frp har i bystyret.

Frp ligger i dagens BT-måling an til å få knappe 12 prosent, noe som er åtte prosentpoeng mindre enn ved forrige valg. Det vil bety at partiets bystyregruppe reduseres fra 14 til åtte mandater.

—  Veldig spenning

Takket være Høyres fremgang blir ikke tapet for den borgerlige blokken så stort. I dagens måling får de tre partiene 35 mandater i bystyret, ett mer enn de trenger for å beholde flertallet, og ett mindre enn partiene har i dag. Det gjør at byrådsleder Monica Mæland (H) maner til mobilisering.

—  Det ser ut til at det blir en veldig spenning mellom blokkene. Det betyr at vi borgerlige må kjempe alt vi kan den siste uken. Vi vet at Ap og SV er gode på mobilisering, og det må vi møte, sier Mæland.

Hun er strålende fornøyd med Høyres resultat, men bekymrer seg for byrådspartner Frp. Derfor gjentar hun den vanlige frasen om at Høyre ønsker et bredest mulig borgerlig flertall, inkludert Venstre og Frp.

—  Etter valget 12. september er det naturlig at vi inviterer alle de borgerlige partiene til drøftinger. Vi kan samarbeide med alle på borgerlig side, sier Mæland.

- Men Venstre og Frp vil ikke samarbeide med hverandre?

—  Det får de kommentere selv. Vi ønsker et bredt grunnlag for byrådet.

Frp-velgere i skapet

Bakgrunnstallene viser at Frp står i fare for å gjøre et enda dårligere valg enn undersøkelsen viser. Partiet er nemlig kraftig vektet opp, fordi det er vanskelig å finne respondenter som svarer at de stemte Frp i forrige valg.

—  Jeg har vært med lenge, og har opplevd tider der folk har vegret seg for å si at de stemte Frp. Da var målingene alltid mye dårligere enn valgresultatet, sier Frps førstekandidat Liv Røssland.

- Tror du det vil gjøre seg gjeldende i år også?

—  Det vet jeg ikke. Det er aldri gøy å kommentere fallende målinger, men vi har stort pågangsmot og får veldig gode tilbakemeldinger når vi er ute i valgkampen, sier Røssland.

Hun ønsker ikke å kommentere Mælands ønske om et bredt, borgerlig byråd, men sier:

—  Vi går til valg for å gjennomføre Frps politikk, ikke Venstres. Og vi står ganske langt fra dem i mange saker.

Ap inviterer

Venstre ønsker å danne byråd med Høyre og KrF. Nå har de tre partiene en oppslutning som tilsvarer 32 mandater, to fra flertall. Oppslutningen om denne blokken øker, men bare med ett beskjedent prosentpoeng.

—  Det viser at det er et realistisk alternativ. Det er få stemmer som skiller, sier Venstres førstekandidat Julie Andersland.

Harald Schjelderup (Ap) har flere ganger invitert Venstre og KrF inn i sin fold, og holder fast ved det.

— Vi har døren åpen for sentrum. Det er mulig vi ikke får besøk før valget, men det kan skje senere. Dersom KrF og Venstre vil ha gjennomslag, har de mer å hente hos oss enn hos Høyre. Det gjelder kollektivtrafikk, bedre eldreomsorg og en rettferdig eiendomsskatt, sier han.

Smeller døren igjen

En storkoalisjon fra Rødt til Venstre vil få 32 mandater, med KrF blir det 36 og flertall. Men Andersland lukker Aps åpne dør med et smell.

— Det er ikke et alternativ. Det blir et kaos med alt fra kommunister til liberale, sier hun.

—  Men hva hvis dere havner på vippen og blir avvist av Høyre og KrF?

— Da er vi i opposisjon. Vi har ingen andre planer enn et borgerlig byråd.

Å samarbeide med Frp er også helt uaktuelt for Venstre.

—  Til det er de politiske skillelinjene altfor store. Frp er for eksempel en bremsekloss når det gjelder utbygging av bybane og kollektivløsninger, sier Andersland.

HÅPEFULLE ØYNE: Frp, Ap, Høyre, KrF og Venstre håper alle å komme i byråd, mens Sp og SV på BTs måling i dag må se langt etter sitt rød- grønne byrådsalternativ. I går møtte partienes førstekandidater til debatt, direktesendt på bt.no. Fra venstre Liv Røssland (Frp), Ove Sverre Bjørdal (Sp), Oddny Miljeteig (SV), Harald Schjelderup (Ap), Monica Mæland (H) og Julie Andersland (V). KrFs Filip Rygg er utenfor bildet.
VEGARD VALDE