— Det er jo ikke noe kjekt med dårlige målinger. Det tror jeg alle skjønner. Men å finne svaret på hvorfor det er slik, er ikke lett, sier Røssland, finansbyråd og mangeårig Frp-dronning i Bergen.

I Bergen er partiet inne i en tung, tung periode. Ved valget for fire og et halvt år siden havnet Frp på over 20 prosent. På dagens måling, som Respons Analyse har utført for BT, får de en oppslutning på skarve 7,6 prosent. Vi må bla i historiebøkene for å finne like svake tall.

Bom på bompenger

Johan Giertsen, som på nettstedet pollofpolls.no samler det han kan få tak i av norske meningsmålinger, har ikke lavere tall for Frp i Bergen i sine arkiver.

— Jeg har målinger tilbake til 1995, sier Giertsen.

Saken fortsetter under grafikken:

Skjermbilde.JPG

Ser vi dagens måling opp mot tidligere valgresultater for Bergen, har ikke Frp sett tristere tall siden kommunevalget i 1979. Det er 33 år siden.

Røssland gjør seg likevel noen tanker om hvorfor så mange velgere setter bommen ned for partiet hennes.

— At vi måtte støtte bompenger for å hindre innføring av rushtidsavgift, har vært vanskelig å kommunisere ut til velgerne. Det er i hvert fall slik vi opplever vi det når vi snakker om dette med medlemmene våre.

Hun tror også at manglende synlighet i mediebildet kan forklare noe.

— Vi har utvilsomt en lang vei å gå, sier Røssland.

Hvor lav velgeroppslutningen kan være før byrådsdeltakelsen settes i spill, vil hun ikke si noe om.

— Vi har en avtale med KrF og Høyre hvor det er mye god Frp-politikk, men alle partier har en smertegrense, sier Røssland.

— Problemet er at Høyre innkasserer hele gevinsten, også for våre seire, for eksempel eiendomsskatten. Uten oss hadde bergenserne fortsatt hatt eiendomsskatt.

Frp har lav lojalitet blant velgerne sine. Kun annenhver velger fra høstens allerede svake kommunevalg ville stemt Frp hvis det var valg i dag. De lekker særlig til Høyre og hjemmesittergruppen. Det siste er nok trøst – hjemmesittere kan hentes tilbake fra sofaen.

Venstre tredje størst

Om Liv Røssland leser meningsmålingen med bekymringsrynker i pannen, smiler Venstres gruppeleder Julie Andersland bredt.

— 8,5 på oss og 7,6 på Frp. Da er vi jo Bergens tredje største parti. Dette er jo bare gøy, sier Andersland.

Hadde det vært kommunevalg i dag, ville Høyre og Venstre kunnet danne flertallsbyråd sammen.

— Jeg tror det viser at bergenserne ønsker mer miljøvennlige løsninger enn dagens byråd har klart å komme opp med, sier Andersland.

Målingen er gjort etter at Venstres landsmøte åpnet opp for samarbeid, om ikke regjeringssamarbeid, med Frp i rikspolitikken. Det har i hvert fall ikke slått negativt ut i Bergen så langt.

Mindre enn Rødt

I bunnen av skalaen ligger SV, som sliter med å holde hodet over vannet. På dagens måling er SV mindre enn Rødt.

— Vi sliter, og har slitt en god stund. Det tror jeg vi vil fortsette å gjøre en god stund fremover. Som partileder Audun Lysbakken sier: vi må gjenreise SV. Det er ingen liten oppgave, sier gruppeleder Oddny Miljeteig.

Hun tror at rikspolitiske forhold teller tyngst for SVs misére.

— Men det er klart at med en så redusert bystyregruppe som vi har, sliter vi mer med å markere oss lokalt.