Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen har de siste dagene arbeidet for å få Venstre inn i byrådet, melder BA.

Det skjer etter at KrF i juni gikk ut av byrådet, slik at det mistet flertallet sitt i bystyret. De to KrF-byrådene er ikke erstattet, noe som kan skyldes at byrådslederen ønsker en helt ny konstellasjon.

— Henvendelsen kom sent i forrige uke. Så har vi diskutert det i partiet, sier Julie Andersland til BT.

Krevde bybane langs Bryggen

Partiet svarte at det kun kan forhandle om et byrådssamarbeid dersom det får gjennomslag for Bybanen langs Bryggen.

— Vi vil ha vedtaket fra juni opphevet. Får vi det, kan vi gå i forhandlinger, sier Andersland.

— Men det er et vedtak gjort i bystyret, ikke i byrådet?

— Ja, men et nytt byråd må ha et parlamentarisk grunnlag, og da må vi ha på plass et nytt bybanevedtak før det er aktuelt for oss. Jeg forsto det sånn på byrådslederen at hun ikke kunne innfri det kravet.

- Ikke naturlig

— Det betyr at du ikke tror det blir noe av et Høyre-Frp-Venstre-byråd?

— Altså, det er ikke naturlig å gå inn i et nytt byråd ett år før valget. Venstre har dessuten et vedtak på at partiet ikke ønsker å sitte i byråd med Fremskrittspartiet. Derfor stilte vi bybanesaken som ultimatum. Det er en av de viktigste sakene for oss, og dersom vi hadde klart å få til noe der, kunne det vært aktuelt. Selv om vi fortsatt måtte forhandlet om en rekke andre saker. Men når byrådspartiene sier nei, er det ikke noe poeng å gå til forhandlinger.

- God tone

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen sier til BA at det var naturlig å gjøre sonderinger ut mot Venstre og Krf.

– Bystyret har fattet et vedtak og det ligger fast. Vi hadde et møte med god tone og det var ikke overraskende at Venstre ønsket omkamp om bybanen. Det var nok heller ikke overraskende for dem at det ikke lot seg gjøre, sier Stolt-Nielsen til BA.

INVITERT INN: Julie Andersland tror ikke det blir aktuelt med Venstre i byråd så lenge bystyret ikke vil ha bybane over Bryggen.
Sean Meling Murray