• Vi føler at vi på en måte ikke blir respektert som en selvstendig minoritet i byrådet, sier Bergen Venstres leder Gyri Skre.

GUNNAR WIEDERSTRØMGunnar.wiederstrom@bt.no

– Vi ble oppfattet mer som et uskikkelig Ap-medlem, la Skre til, men ville ikke si om det var avgått byrådsmedlem Geir Kjell Andersland som spilte den rollen.

Begeret rant over Onsdag ettermiddag sa Venstre takk og farvel. Geir Kjell Andersland, som lørdag trakk seg som byråd for kultur, er dermed partiets første og foreløpig eneste byrådsmedlem.

Nettopp behandlingen av Anderslands departementer for tre uker siden var dråpen som ifølge Skre fikk begeret til å flyte over.

– Selv om byrådsleder Strøm-Erichsen er ved sin fulle rett til å omorganisere, hadde det vært klokt av henne å snakke med oss på forhånd.

Skre sier Venstre har følt seg ignorert og oversett.

Ikke tatt opp – Har opplevelsen av ikke å bli respektert blitt formidlet videre til byrådslederen?

– Det vet jeg ikke. Det må du ta opp med Andersland.

– Er det ikke litt drøyt å bryte samarbeidet uten å vite om de man samarbeider med er blitt opplyst om det dårlige samarbeidsklimaet?

– Om dette er tatt opp med byrådslederen må du spørre Andersland om.

Skre legger til at byrådslederen har vist manglende forståelse ved at hun i gårsdagens BT ikke sa seg villig til reelle forhandlinger.

– Vi ba om en utstrakt hånd, men vi så den ikke.

Udemokratisk – Gir ikke Venstre fra seg et svært godt kort når partiet nå går ut av byrådet?

– Det er derfor vi har vært sånn i tvil. Og det er derfor vi har tvilt oss frem. Det er klart det er en risiko å ta. Men når vi møter veggen må vi si stopp. Ved bare å klamre seg til styret, må vi gå på akkord med grunnsynet. Vi har nådd det punktet nå. Det er vårt demokratiske grunnsyn som har vippet denne saken. Skal en koalisjon fungere må omsorgen for minoritetene være sterkt fremme, sier Skre.

Hun har selv lidd nederlag i denne saken. I møtet både med byrådslederen og samarbeidspartnerne i sentrum har hun og gruppeleder Hans-Carl Tveit hele tiden sagt at de jobbet for at Venstre skulle bli i byrådet. Men onsdag ettermiddag var det over.