— Det er ikke sant, det er bare tull, jeg ble skikkelig forbannet da jeg så den saken. Vårt mål er en blågrønn regjering, nærmest inn mot sentrum. Da må vi har KrF med, sier Trine Skei Grande til BT. Hun samlet journalister rundt seg i Stortingets Vandrehall fredag formiddag, for å slå grusom tilbake. Venstre vil ikke ha på seg at de kan forlate en sentrumskamerat, for å regjere med Erna og Siv.

Tenkt tilfelle

— Hva er bakgrunnen for at du er blitt så totalt misforstått?

— Det må du spørre Aftenposten om. Jeg har sagt det vi har sagt hele tiden, at skal vi få gjennomslag for våre sentrumssaker, må KrF også med. Sammen ligger vi nå like bak Frp i oppslutning. Blir det valgresultatet, har vi gode muligheter for det som er vårt mål, en regjering med Høyre, Venstre og KrF.

— Men om ikke KrF kommer inn, det var vel dette som var Aftenpostens spørsmål?

— I vinter svarte Knut Arild Hareide på det samme, hva om ikke Venstre kommer over sperregrensen, vil KrF da kunne gå inn i regjering. Han svarte bekreftende på det, og det samme har jeg gjort. Men det er ingen ting som tyder på at KrF faller ut av Stortinget, og det er over hodet ikke grunnlag for å si at Venstre vil gå i regjering alene, fra sentrum.

Nynorsk tospann

Også Kristelig Folkeparti følte ubehag over nyheten om at de kunne bli sviktet av sentrumskameratene i Venstre. Derfor ble Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande enige om å sende ut en felles pressemelding, der pakten i sentrum ble forseglet, på nytt. Det samme skjedde gjennom et avisoppslag i forrige uke.

De to partilederne legger frem en liste på 15 punkter der de står sammen, og som de vil slåss for i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Øverst står kravet om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring. Deretter kommer økt jernbanesatsing og full utbygging av Inter City-triangelet på Østlandet innen 2026.

De vil også kreve at nynorskfaget blir styrket i en ny regjering, pluss kamp mot fattigdom, grønn skattepolitikk, beholde pappapermen og å gi asylbarna en mer human behandling.