— Venner oppmuntrer og er sosialt viktige. Familien er støttende, sier Kristin Duus Molven.

Hun sitter i vestibylen på Magnus Barfot kino sammen med venninnen Hanne Skeie. De har tatt seg en tur til sentrum for å se «The Holiday».

— Venner, familien og skolen er viktigst i livet. Vel er det flott med to måneders sommerferie, men vi hadde kjedet oss om vi ikke hadde hatt skolen å gå til, sier Hanne Skeie.

Trygge på seg selv

Både hun og venninnen er fjorten og et halvt år og går på Slåtthaug ungdomsskole. Begge håper at de møter drømmemannen, stifter familie og får barn. God jobb kan de også tenke seg, men synes det er vanskelig å velge hva de skal satse på. De er trygge på seg selv, får god respons og tror de skal klare seg bra.

I undersøkelsen som denne uken ble presentert i boken «Jeg tor jeg er lykkelig», mener åtte av ti ungdommer at venner er viktigst. Dernest kommer familien, kjæresten og det å ha det kult på fritiden. 30 prosent fremhever sport som viktig og bare 11 prosent religiøs tro.

— Venner og familie betyr noe stort. Vi har noen å være glade i, sier Jørgen K. Knudsen, tretten og et halvt år. Sammen med kameratene Sindre Oksnes, fjorten og et halvt år, og Simon Grane, tretten og et halvt år, har han tatt en tur på byen. Nå slapper de av utenfor Big Bite på Exhibition.

Nyter å slappe av

Er været varmt og fint og det er mulig å spille fotball ute, har tenåringene det bra. De liker å finne på noe å gjøre, men vil ikke stresse for mye. En tur på kino eller i svømmehallen setter de pris på. En god middag fremhever de også som et pluss i hverdagen. En kjæreste kan de godt tenke seg. Dessuten liker de å lytte til musikk.

— Hva betyr en god helg for dere?

— Det er nydelig å sove lenge og slippe lekser, sier Sindre Oksnes.

— Vi nyter det å slappe av og ha fri fra skolen. Men vi må finne på noe, ellers kjeder vi oss, sier Jørgen K. Knudsen.

— Helgen gir oss muligheter til å prioritere venner og vi har tid til å reise til byen, sier Simon Grane.

Vil bli rik

— Hva tenker dere om fremtiden?

-Jeg gleder meg til masse. Noe som er helt sikkert, er at det vil komme mye ny teknologi, sier Sindre Oksnes.

Simon Grane ser frem til den dagen han blir så gammel at han kan kjøre bil. Alle tre håper de vil klare seg bra.

— Hva vil dere bli?

— Jeg vil finne meg en jobb som gjør meg rik, sier Sindre Oksnes. De to kameratene satser på en karriere som fotballspillere.

Ungdomsforsker Morten Holmqvist synes det er interessant å legge merke til at dagens tenåringer ikke frykter fremtiden, krig eller arbeidsledighet. I samtale med avisen Vårt Land fremhever han at de unge er ambisiøse optimister, blottet for preg av Janteloven. De har tydelige fremtidsplaner og virker sikre på seg selv.

Danser gjerne

— Hva er en god dag for dere?

— Har vi det fint på skolen og får god karakter på en prøve, kan dagen være ganske vellykket. I fritiden blir dagene beste når vi ikke har så mye lekser og får tid til litt dansetrening, forteller Kristine Duus Molven.

— Når vi beveger oss til musikk, glemmer vi alt annet og har det bare gøy. Dessuten blir vi myke og holder oss i form, sier Hanne Skeie.

Av og til merker de to jentene et motepress, men de lar seg ikke stresse. De har gode venner og kan være seg selv.

FREMTIDSTANKER: Hanne Skeie (til høyre) og Kristin Duus Molven håper begge de treffer drømmemannen.
Tor kristiansen
ROER NED: Jørgen K Knudsen, Sindre Oksnes og Simon Grane liker å finne på noe å gjøre, men stresser ikke i helgen.
Tor kristiansen