To fremtredende medlemmer i Norwegian Defence League (NDL) i Bergen har mottatt hvert sitt trusselbrev fra en gruppe som kaller seg Antifascistisk Aksjon i Bergen.

De to grupperingene står på hver sin side av den politiske skalaen. Da Norwegian Defence League skulle ha hemmelig åpningsmøte i Bergen i november, dukket det opp 10 demonstranter fra SOS Rasisme.

«Oppdra barnet ditt»

Det ene medlemmet er en gravid kvinne, og brevet henviser til det ufødte barnet. Brevene er nesten identiske.

«Vi vil oppfordre deg til å bruke tiden din på mer fornuftige ting, som å oppdra barnet ditt», heter det i brevet til kvinnen.«Etter 22. juli vil vi lenger godta noen form for høyreekstrem organisering i byen vår. Vi kommer til å knuse organisasjonen deres... Hilsen AFA Bergen».

Begge mottakerne ønsker å være anonyme av hensyn til familien og sin egen sikkerhet.

Viser til overfall

Brevet avslutter med en henvisning til et overfall i Bergen i januar, der avsenderen viser til offerets navn.

«Hils xxx fra oss og si takk for sist», står det.

Torsdag forteller bt.no hva som skjedde da alle tre ble venner med «Henrietta» på Facebook

— Jeg trodde først jeg hadde fått et rekrutteringsbrev. Det er helt merkelig. Jeg er redd, selv om det var verst i begynnelsen. Jeg ser meg over skulderen en ekstra gang og går ikke alene i byen om natten, sier kvinnen til bt.no.Hun begriper ikke hvordan den eller de som står bak brevet, har fått tak i opplysningene om graviditeten eller adressen.

— Det er så å si ingen som vet hvor jeg bor, bare familien og de nærmeste vennene. Og jeg har nettopp flyttet. Enten er de supersvindlere eller så har de klart å lure Folkeregisteret, sier kvinnen og understreker at hun heller ikke har lagt ut denne informasjonen på internett.

Mannen som er blitt truet, sier også at han er usikker på hvem avsender er.

Det er så å si ingen som vet hvor jeg bor, bare familien og de nærmeste vennene. Og jeg har nettopp flyttet. Den gravide kvinnen

— Jeg har sjekket internettsiden deres, og fikk intrykk av at de er en sky gruppe mennesker som ikke liker å stå frem, men skjule seg bak trusler. Og, som i overfallssaken, finlandshetter, sier han.

Politiet: Aldri vært borti noe liknende

Ingen andre i vestlandsavdelingen skal ha fått brev eller andre henvendelser.

Politiet i Bergen bekrefter at de har mottatt to anmeldelser.

— Den ene dreier seg om et overfall, den andre en trussel. Jeg kan ikke kommentere detaljer, men vi har gått gjennom det og satt i gang etterforskning, sier politioverbetjent Leif Havre til bt.no.

— Det er to forskjellige saker, men vi ser ikke bort fra at det er en sammenheng. Jeg har ikke vært borti noe liknende før, sier Havre.

Han sier at de ikke har noen kjennskap til Antifascistisk Aksjon i Bergen.

— Vi er i innledende fase og det er altfor tidlig å si noe om det er aktuelt å be om hjelp fra Oslo, sier politioverbetjenten.

Militante antifascister

Ifølge Wikipedia er Antifascistisk Aksjon et internasjonalt nettverk av militante antifascister som har sin ideologiske bakgrunn i ulike sosialistiske retninger som kommunisme og anarkisme.

Bt.no har prøvd å komme i kontakt med organisasjonen som har en tilknytning til Blitz i Oslo. Gruppen har en hjemmeside, men den oppgitte e-posten virker ikke og kontaktnummeret er ute av drift.

På hjemmesiden sier gruppen at de ikke ønsker å «påkalle uønsket oppmerksomhet fra verken politi eller fascister, slik at ingen av delene vet hva vi foretar oss».

Hege Storhaug i Human Rights Service sier til bt.no at hun ikke kjenner at gruppen har etablert seg i Bergen.Men BT skrev om gruppen allerede i 2008 etter de delte ut brev i nabolag og hengte ut en person som nazist, noe som viste seg å være feil. Da ble den beskrevet som «svært løst sammensatt».

Breivik-kobling

Norwegian Defence League ble kjent for offentligheten rundt årsskiftet 2010/11. Den er inspirert av søsterorganisasjonen English Defence League (EDL), som er kjent for voldsomme gatedemonstrasjoner i England. Anders Behring Breivik skal ha hatt omfattende kontakt med EDL.

— Men vi er ikke voldelige. Det er demokrati og ytringsfrihet i dette landet, det skal ikke stoppes med vold fra ene eller andre siden, sier mannen som er blitt truet.

Han mener brevet kan knyttes til overfallet på kameraten.

25-åringen som ble overfalt av tre maskerte menn, sier at han fikk «småsjokk» da han fikk høre om referansen til sin egen sak. Han er ikke medlem av Norwegian Defence League.

— Det er provoserende og ekkelt, og jeg er bekymret for hun som er gravid. Jeg får ekstra lyst til at politiet skal ta dem, sier han.

Vet du noe? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

HJEMMESIDEN: Antifascistisk Aksjon i Bergen har en side som tyder på at de er tett tilknyttet Blitz i Oslo og søsterorganisasjoner i andre land. Kontaktinformasjonen til gruppen virker ikke.