Sommeren 2003 ble estlenderen i 30-årene avbildet på en uterestaurant i Vågsbunnen, sammen med 42-åringen som nå er siktet for hallikvirksomhet.

Mannen har i perioder bodd i bergensområdet, i leiligheter som den siktede 42-åringen disponerer. De to er gode venner, og mannen har flere ganger også vært observert på minst en av adressene der sex-salget har foregått.

Bergens Tidende er kjent med at politiet er svært interessert i den nå forsvunne estlenderen. Han dro før jul tilbake til Estland.

Prøvde seg i Trondheim

Det blir i prostitusjonsmiljøet sagt at mannen i alle fall i perioder har vært med på å drive bordellene i Bergen.

For god stund siden skal de to vennene også ha forsøkt å etablere seg med kvinner i Trondheim. De skal sammen ha foretatt reiser til Trøndelag i den forbindelse. Etableringsforsøket skal ha blitt gitt opp etter en stund, på grunn av praktiske problemer.

Forbindelsen til Trondheim er spesielt interessant fordi politiet i Sør-Trøndelag, i samarbeid med Kripos, i lengre tid har etterforsket en hallikliga der. En 26 år gammel estlender og to nordmenn ble før jul fengslet i Trondheim, siktet for hallikvirksomhet fra minst to blokkleiligheter i byen.

Politisamarbeid

Opplegget likner sterkt på det som politiet nå har begynt å rulle opp i Bergen:

Baltiske kvinner skal ha blitt fraktet til Trøndelag, installert i leiligheter som mennene har disponert, hvorpå det er blitt annonsert for sex-tjenester i avisen Søndag Søndag og på ulike internett-sider.

— Det er naturlig at vi tar kontakt med politiet i Bergen, for å undersøke om det finnes sammenhenger mellom sakene. Det er ennå for tidlig å si om det er en forbindelse, sier etterforskningsleder John Anders Øien i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Den fengslete estlenderen i Trondheim har vedgått å ha vært hallik for én kvinne. Ifølge Adresseavisen har estisk politi rapportert til Norge at mannen har passert grensen med en rekke prostituerte.

— Det har vært en omfattende etterforskning, og vi er ikke ferdige, opplyser Øien.

Norsk politi har blant annet vært i Estland for å avhøre kvinner i trondheimssaken. Det samme blir planlagt i samband med etterforskningen i Bergen.

GODE VENNER: 42-åringen (til venstre) sitter fengslet, kameraten (til høyre) er dratt hjem til Estland. Politiet tror begge kan ha vært sentrale i hallikligaen. <br/> FOTO: PRIVAT