— Vi er veldig glade, for vi fryktet det verste, sier Berit Knutson.

Hun og mannen Redvald måtte flykte fra alt de eide da storbrannen i Lærdalsøyri brøt ut lørdag kveld. Siden har de vært redde for hvordan det gikk med huset. Det har gått mange rykter om at huset deres var brent det, og ekteparet har vært redde. Lettelsen var derfor stor da de vendte hjem til nabolaget mandag morgen. Like ved er tre andre hus brent ned til grunnen.

Mange i gatene

Mandag morgen er det mange folk i gatene like ved branntomtene. De fleste er journalister og redningsfolk, men også noen av beboerne i nabolaget har kommet for å se på husene sine.

I 9-tiden begynte folk å flytte tilbake til husene som ligger utenfor det avsperrede brannområdet.

Det er rolig stemning: Folk prater stille sammen og alle husene er mørklagte. Ennå er et område stengt av. Noen få har vært inne på branntomtene, og de får følge av mannskaper fra Røde Kors.

Brannslanger i gatene vitner om kampen som stod i løpet av natten. Enkelte steder renner det fremdeles vann fra dem. Brannen har rammet vilkårlig. I det tettbygde strøket er det enkelte hus midt blant mange andre som har brent ned.

Lot alt ligge

Ekteparet Knutson hadde lagt seg da det banket på døren i 23-tiden. Røde Kors ba dem komme ut av huset. Synet som møtte dem var uvirkelig.

— Det er sånn man ser på film. Vi var fullstendig i sjokk. Flammene beveget seg i full fart, sier Berit.

— Hele fjellsiden var opplyst. Det var som et inferno, sier Redvald.

De fikk beskjed om å forlate huset med en gang, og lot alt ligge igjen. De rakk ikke tenke å hva de skulle ta med seg. De tok med seg bankkort og hun tok med vesken.

— Ingen av oss tenkte en gang på å ta med bilder og slikt, sier Redvald.