Noen ganger kan det lønne seg å ha litt is i magen. Ikke bare fikk Isabel Jensen Grindheim (25) tilbake telefonen hun hadde mistet på Garage. Hun vil også få en sang dedisert til seg under konserten på samme sted 18. mai.

— Haha, den konserten er det klart jeg må gå på, sier allmennlærerstudenten.

Hun er i godt humør nå. Men lørdag morgen var hun ikke fullt så fornøyd. Etter at hun hadde vært med noen venner på Garage fredag, merket hun at telefonen var borte. Hun tenkte først at den var stjålet.— Men jeg har tro på at ting dukker opp igjen, så jeg ventet med å melde fra til politiet, sier hun.

Mandag før jobb gikk hun innom Garage for å etterlyse telefonen, men de hadde ikke funnet den. Det var like før hun ringte til politiet da hun logget på datamaskinen på jobb.

Dropbox-en fant hun et bilde av to gutter hun aldri hadde sett før. Bildet var tatt på Garage, med hennes egen telefon. Så begynte den digitale leteaksjonen.

- Klarer ikke slutte å le

— Jeg tenkte at de nok visste hvor telefonen min var, og at det måtte være noen jeg kjente som visste hvem de var, sier hun.

Hun la ut bildet med etterlysning av de to på Facebook og Twitter. Meldingen ble lynraskt delt et 30-talls ganger, og på under en halvtime fikk hun fra flere hold bekreftet identiteten til en av mennene på bildet.

Det kunne vært et bilde av to menn som ikke ønsket å vise at de var sammen offentlig

Jon Bing maner til forsiktighet

En av henvendelsene kom via Andreas Danielsen Johansen, som var på jobb da en arbeidskollega sendte ham lenken til bildet Grindheim hadde lagt ut på Facebook.

— Da jeg åpnet den klarte jeg ikke slutte å le, sier Johansen, som er gitarist i bandet Ashowa.

Mannen han så til høyre på bildet dro han umiddelbart kjensel på. Det var bandkollega og vokalist i bandet, Kenneth Årseth Nepstad.

— Jeg ringte ham med en gang, sier Johansen, mens han fortsatt ikke klarer å slutte å le.

Utradisjonell promotering

Mannen på bildet kan fortelle at han var ute sammen med noen kollegaer på lønningspils, da han fant telefonen til Grindheim forlatt på bordet. Etter at det hadde gått 20 minutter uten at noen gjorde krav på telefonen, fikk han en idé.

— Vi sjekket telefonen, og så at Facebook var oppe. Så da tenkte vi at vi skulle skaffe oss litt ekstra promotering, sier Nepstad.

Ashowa skal nemlig spille konsert på Garage fredag 18. mai.

— Jeg husker ikke helt hva vi skrev, men jeg tror det var noe sånt som «Hei, du har glemt mobilen, den ligger i baren på Garage. Husk konserten til Ashowa 18. mai». Så var det tommelen opp og bildetaging, sier Nepstad.

Ny fan

Av uvisse grunner havnet bildet ikke på Facebook i første omgang, men endte altså i Dropbox-en til eieren.

— Jeg visste ikke at det skjedde automatisk, men det gjør det visst. Noen ganger lønner det seg å ikke lese bruksanvisningen, ler hun.Da lønningspilsgjengen gikk fra Garage leverte de, som lovet, mobilen i baren. Grindheim kontaktet Garage igjen mandag ettermiddag og ba dem lete en gang til. Da fant de den.

To timer etter hun etterlyste telefonen, kunne Grindheim legge ut følgende melding på Twitter:

«Karane som fann, og leverte inn, mobilen min, spelar konsert på Garage på fredag. Eg blei invitert. Kven blir med? ;)»

- Vær forsiktig

Professor i rettsinformatikk, Jon Bing, peker på at denne typen metoder for å finne ut av ting ikke er ny.

— Det blir som at en avis publiserer et bilde av et hus fra 1935 og spør leserne om noen vet hvem som bodde i huset, sier han.

Men dagens teknologi har gjort slike ting enklere og mer effektivt. Det kan også føre til misbruk, sier Bing.

— I dette tilfellet var det en lykkelig historie. Men det kunne også vært et bilde av to menn som ikke ønsket å vise at de var sammen offentlig, sier han.

Å publiserer bilder hvor personer kan identifiseres uten samtykke fra de avbildede, er i prinspippet i strid med loven.

Bing mener ikke at det nødvendigvis er gjort noe klandreverdig i denne saken.

— Det kan virke som det her er lovet implisitt samtykke i situasjonen hvor bildet ble tatt. Men loven er krenket, sier han.

Hva synes du om den digitale leteaksjonen? Syng ut under!

TWEET: «Karane som fann, og leverte inn, mobilen min, spelar konsert på Garage på fredag. Eg blei invitert. Kven blir med? ;)», skrev Isabel Jensen Grindheim på Twitter etter at telefonen kom til rette.
PRIVAT