LES OGSÅ:

Det står dårlig til med velgernes kunnskap om hvem som representerer dem på Stortinget. Det viser en fersk meningsmåling som Respons har utført for Bergens Tidende.

Verst er situasjonen for Gjermund Hagesæter (Frp) og Per Rune Henriksen (Ap). Bare syv prosent av Frps velgere og 11 prosent av Aps velgere vet at de er toppkandidater.

— Jeg synes egentlig ikke dette er så overraskende. Alt handler om partiene og regjerings­alternativet. Det er partiet som blir synliggjort, ikke kandidatene, sier Dag Arne Christensen, forsker ved Uni Rokkansenteret i Bergen.

— Stortingsvalg handler om motsetninger mellom partier. Det er ikke som det amerikanske systemet der en skal få frem hva som skiller kandidatene, sier han.

Som ventet for Erna

Undersøkelsen viser at bare 36 prosent vet at statsministerkandidat Erna Solberg er toppkandidat i Hordaland, mens hele 63 prosent vet at Audun Lysbakken er toppkandidat for SV. Til sammenligning viste en TV 2-måling i mars at bare 17,7 prosent visste at Lysbakken var leder i SV, mens 87,7 svarte riktig på spørsmålet om hvem som ledet Høyre.

— At så mange vet at Lysbakken er toppkandidat i SV forteller vel kanskje at partiets oppslutning nå er helt nede på grunnfjellet. Det betyr at vi snakker om partiets kjernevelgere, og der er nok kunnskapsnivået høyere, sier forskeren.

-  Ernas oppslutning synes jeg derimot er lav. Men hun opp­fattes kanskje mest som statsministerkandidat. Kanskje vet de ikke at hun står på listen her. Kanskje tenker de at hun representerer Oslo eller Akershus, sier Christensen.

Høyre-leder Erna Solberg er derimot ikke særlig overrasket over resultatet.

— De tenker vel mest på meg som nasjonal politiker, og ikke som hordalandspolitiker.

- Hvorfor er det slik?

MINST KJENT: Gjermund Hagesæter i Frp har hektiske dager i valgkampen. Han jobber hardt for å profilere seg selv og partiets politikk. Det trengs. BTs spørreundersøkelse viser at veldig få av hans egne velgere vet at han er listetopp for Frp.
IKKE SJOKKERT: 64 prosent av KrF-leder Knut Arild Hareides velgere vet ikke at han er listetopp i Hordaland, uten at han er sjokkert over det. - Jeg tror velgerne her tenker på meg mest som partileder. Uansett er det KrF jeg er opptatt av at de skal stemme, ikke meg, sier Hareide.
FORSKJELLER: Bare 36 prosent vet at statsministerkandidat Erna Solberg er toppkandidat i Hordaland, mens hele 63 prosent vet at Audun Lysbakken er toppkandidat for SV.

— Jeg tror ikke folk tenker så mye på hvem som står på listene i deres fylke. Om folk stemmer Høyre likevel så betyr det vel ikke så forferdelig mye. Men kanskje folk blir gledelig overrasket når de blir klar over at de kan stemme på meg?

- Ikke personvalgkamp

Solberg tror ikke dette tyder på at hun burde brukt mer tid i Hordaland under valgkampen.

— Jeg har vært her tre-fire dager nå på slutten, og jeg var her i starten. I tillegg tilbrakte jeg tre ferieuker her, så jeg har vært her mye. Men nasjonale politikere må drive valgkamp i hele landet, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide er enda mindre kjent. 64 prosent av hans velgere kjenner ikke til at han er listetopp, uten at han er sjokkert over det.

— Jeg har representert Akershus på Stortinget, og jeg tror velgerne her tenker på meg mest som partileder. Så tallet overrasker meg ikke så veldig mye. Uansett er det KrF jeg er opptatt av at de skal stemme, ikke meg. Dette har da også vært en saksvalgkamp, og ikke en personvalgkamp, sier Hareide.

KrF-lederen mener ingen kan kritisere ham for å ha vært for lite i fylket i løpet av valg­kampen.

— Bare denne uken har jeg vært her onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag. Og neste uke skal jeg tilbake.

Glad Lysbakken

Audun Lysbakken synes det er hyggelig at såpass mange vet hvem han er.

— Det betyr forhåpentlig at jeg lykkes brukbart med noe som er viktig for meg, nemlig å kombinere partileder- og rikspolitikerrollen med å være folkevalgt fra Hordaland.

Aps Per Rune Henriksen tar det til etterretning at 89 prosent ikke vet at han er toppkandidat.

— Jeg har ikke noen spesiell mening om det. Det velgerne stemmer på er politikk.

- Er det et svakhetstegn for deg og partiet?

— Det er jo sånn det er. Det er vanskelig å si.

Mest overrasket over resultatet er valgforsker Frank Aarebrot.

— At så få vet at Knut Arild Hareide og Erna Solberg er toppkandidater virker rart. Jeg er stum av forbauselse, sier Aarebrot.

Diskuter saken under:

UKJENT: 64 prosent av KrF-velgerne i Hordaland som BT har snakket med i spørreundersøkelsen vet ikke at Knut Arild Hareide er listetopp.