• Vi har hørt at strømmen skal bli mye dyrere, og da fyrer vi selvfølgelig med ved uansett om politikerne sier at vi ikke bør gjøre det, sier Morten Sørby (22).

Byråd Nils Arild Johnsen ønsker ikke å legge restriksjoner på folk ennå, men vil at bergensere skal tenke miljø og begrense både bilkjøring og vedfyring i denne perioden når forurensingen er så dramatisk høy.

— Vedfyring bør helst foregå om kvelden, formaner byråden for miljø, byutvikling og tekniske tjenester.

Morten Sørby har ikke tenkt å følge formaningen. Han bor i kollektiv med to kompiser på Nygårdshøyden. Siden de tre jobber på ulike tider av døgnet, holder de vedovnen i gang fra morgen til kveld når det er så kaldt som nå. Det går en sekk med ved for dagen.

— Vi får ved gratis fra området rundt hytten til foreldrene mine på Lindås. Vi reiser ut dit, sager ned trærne og hogger det vi trenger. Det er selvfølgelig det billigste for oss, sier Sørby. De tre tjener ikke veldig godt, og er opptatt av å holde alle regninger så lave som mulig.

— Vi har hørt at strømmen skal stige mye før neste regning, og da er det klart at vi ønsker å holde forbruket av strøm nede. Vanligvis har vi strømregninger på 1500 kroner, men vi aner jo ikke hva den blir neste gang, sier Sørby. Han synes det er paradoksalt at politikerne først sier at vi skal spare strøm, og så at vi skal begrense vedfyringen også.

— Det er jo iskaldt ute for tiden, og vi kan jo ikke fryse, påpeker han. Forurensingsproblemet opptar ham, og han går mindre ut nå når han vet at luften er så usunn.

— Jeg tenker ikke bevisst på kreft, men det ligger nok litt i bakhodet siden jeg velger å holde meg mer inne, sier Sørby.

— Men når du er opptatt av det, hvorfor bruker du ikke mindre ved da?

— Jeg skulle gjerne brukt strøm i stedet hvis den var billigere, men slik det er nå, er ikke det et alternativ, sier Sørby. Det overrasker ham at vedfyring på tørre, iskalde dager står for 50 prosent av forurensingen i sentrum.

— Jeg visste ikke at det var så alvorlig, men jeg vil fortsette å varme opp huset med ved uansett. Det handler om penger. Denne lille ovnen varmer opp hele leiligheten for oss. Vi trenger ikke å ha noen av panelovnene på når vi bruker denne, sier Sørby.

VELGER DET BILLIGSTE: Morten Sørby bor i kollektiv på Nygårdshøyden med to kamerater. De tre bruker ved for å varme opp leiligheten, og har ingen planer om å begrense vedfyring, selv om byråd Nils Arild Johnsen mener vi bør vente lengst mulig med å bruke ved når sentrumsluften er så forurenset som nå.
FOTO: HELGE SUNDE