• La villaksen dø ut hvis det er nødvendig for å drive oppdrett, sier ordførere.

Villaksen i Norge kan dø ut i løpet av få år, mener sentrale forskere.

— Situasjonen akkurat nå er svært kritisk og kan bli katastrofal hvis vi ikke får kontroll på lusemengden i oppdrettsnæringen, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i Norsk institutt for naturforskning til TV 2 Nyhetene.

- Bør velge oppdrett

Men ordførerne Helge Andre Njåstad (Frp) i Austevoll kommune og Hans Stølan (Ap) i Frøya kommune mener Norge bør velge oppdrett foran villaks.

— Jeg synes oppdrettsnæringen har fått mye kjeft fra veldig mange i veldig lang tid. Vi må som kystkommuner ta til motmæle. Vi ser hvor viktig oppdrettsnæringen er, sier Njåstad.

Fylkessekretær Alv Arne Lyse i Norges Jeger- og Fiskerforbund reagerer sterkt på ordførernes holdning.

— Vi synes dette tenderer mot ren miljøkriminalitet. Man kan ikke drive en næring basert på å utrydde den norske villaksen. Det er nesten som om man ikke tror sine egne ører, sier Lyse.

Harme i Odda

Utspillet provoserer også Odda-ordfører Gard Folkvord (Ap).

— Dette er et helt hårreisende standpunkt. Lakseoppdretten er en milliardindustri som er nødt til å legge penger på bordet til konkrete tiltak for å berge villaksen, sier Folkvord til bt.no.

Blir ikke dette gjort, er det oppdrettsnæringen som må vike, mener ordføreren.

— Kan man ikke drive oppdrett uten å utrydde villaksen, så gir dette seg selv.

Folkvord fnyser av påstander om at dette er umulig - eller for dyrt. Han viser til at villaksen levde side om side med tungindustrien i Odda i flere tiår.

— De siste 30-40 årene har industrien i Odda levd med knallharde miljøkrav. Industrien sa at det ikke kom til å gå, men det gikk helt fint. Oppdrettsindustrien har økonomiske muskler til å sikre villaksen, mener Folkvord.

  • Lakselusnivået i oppdrettsanlegg tredoblet - les den omfattende reportasjen i BTMagasinet i dag.

Enig med ordførerne? Diskuter i kommentarfeltet.