Forvirret? Det er Ellida Wangel også. Stadig like aktuelle Ellida Wangel, bedre kjent som Henrik Ibsens «Fruen fra havet». For bare spør DNS-sjefen Morten Borgersen. 119 år er gått siden Ibsen ga Ellida disse valgene.

— Det underlige og forunderlige er at vi mennesker ikke har forandret oss noe på alle disse årene. Vi strever fortsatt med det samme. Ja, egentlig har vel stykket blitt enda mer aktuelt. Vi har alle behov for frihet, og vi vil alle realisere oss selv. Men samtidig er vi avhengige av å holde til i familien. Vi har så forbannet mange valg i dag. Og vi tviler. Vi setter oss på gjerdet og lar være å velge. Og den er vanskelig den tvilen som gjør at vi ikke klarer å velge, sier Borgersen.

Helgepremiere

Til helgen er det premiere på hans versjon av denne Ibsen-tvilen. Med ekstra spørsmålshjelp fra den amerikanske forfatteren Susan Sontag. På slutten av stykket Borgersen instruerer selv, stilles nemlig spørsmålene Sontag reiste i sin versjon av «Fruen fra havet».

Dette er historien: Dr. Wangel er enkemann med to døtre. Han gifter seg på ny med fyrvokterdatteren Ellida. De har vært gift i åtte år når handlingen pågår, og har mistet en sønn. Ellida lever egentlig i sin egen verden, og har en fortid med en sjømann. En mann som representerte kjærligheten, friheten og seksualiteten for henne. Men så blir det slutt fordi sjømannen er involvert i en drapssak. Og blir borte. Dermed ender hun opp med enkemannen.

En dag står hun plutselig overfor valget. For er det ikke «Den fremmede» mannen hun alltid har savnet? Skal hun endelig få ham? Men kan hun forlate sin ektemann?

Ellida tar til slutt et valg, og for dem som kjenner sin Ibsen, skal vi ikke røpe det her nå.

Men valgte hun rett?

Hun valgte

Vi spør Kjersti Elvik, bergensjenten som er hjemme igjen for å være nettopp Ellida på DNS:

— Det å velge er det mest rette for Ellida. Og kanskje for oss alle. Det handler vel å være tro mot oss selv og partneren. Vi må ha et eget liv, men når det går på bekostning av gemalen er det slett ikke så bra. Det er det dette handler om. Og det er virkelig aktuelt, sier Kjersti Elvik, som brøler ja når vi spør om det er kjekt å være masse i fødebyen igjen. Hun var her i «Alice i Eventyrland», og hun var her i Eggum-kabaret. Så ble hun mor, og så spilte hun Agnes i Ibsens «Brand» i Grimstad. Dessuten mer «Seks som oss» på TV 2, med babyen som medskuespiller, for så å havne i fødebyen igjen. Hvor hun også skal være i høst. Hvorfor kan hun ennå ikke røpe.

Et annet kjent tv-fjes er Dr. Wangel i DNS-oppsetningen av «Fruen fra havet», lagt til vår tid. Han heter Per Frisch og er for tiden repriseaktuell som politi i TV 2-serien «Fox Grønland». Ellers er Bjørn Sothberg, Frode Winther, Anna Katharina Haukeland, Petter Width Kristiansen og Gerald Pettersen også på rollelisten, i stykket der også Sivert Høyem er sentral. Gjennom musikken sin.

Nilsen, Arne