Baker Brun fyller 110 år denne våren, og det skal feires i dag. Til 100-årsjubileet skrev Odd Strand den store historikken, til 110-årsjubileet har Jo Gjerstad skrevet en liten historikk — spredte glimt og et bidrag til Bergens kulturhistorie, som han kaller den. Boken legges ut for salg i Brun-butikkene, så nå dufter der ikke bare nybakte boller og brød, men også nybundet bok.

Løver med kringle

Bokens tittel er «Løvene og den gyldne kringle», og den går rett på Baker Bruns logo. Kringlen, som tidligere alltid hang over døren til bakerbutikken (først brukt i Tyskland), sies å ha sin bakgrunn i det urgamle tegnet på aktelse, korslagte armer over brystet. Det ble tatt i bruk på 1500-tallet.

I 1683 fikk Wiens bakere, som takk for sin tapre innsats ved tyrkernes beleiring av byen, keiserens tillatelse til å sette kronen over kringlen. Løvene, «skiltvaktene», symboliserer makten. Den yrkesgruppe som har kontroll over matvareforsyningen, har automatisk også makt, skriver Gjerstad.

Levering til de fine

Ferdinand Brun, for øvrig oldebarn av den berømmelige biskop Johan Nordahl Brun, åpnet sitt «Bageri & Conditori» i oppgangstider. Men det fantes ca. 50 andre bakerier i byen, overkapasiteten var stor og konkurransen hard.

Ferdinand lot seg imidlertid ikke skremme. Etter flere vandreår som svenn i utlandet, åpnet han et av Bergens mest moderne forretningslokaler i Fosswinckels gate 18. Han investerte og ekspanderte og ydet så god service at han fikk nærmest monopol på levering til private i byens penere strøk Nygårdshøyden, Kalfaret og Årstad - noe som faktisk varte til opp i 1950-årene.

Et stykke bergensiana

Ferdinand døde barnløs. Tidene skiftet, og bakeribedriftens historie inneholder også sin gode porsjon nedgangstider og vanskeligheter. Inntil det begynte å dufte fra bakerovnen i Finnegården, i regi av brødrene Gunnar og Martin Alsaker.

Resten er historie, som det heter - og Jo Gjerstad har fått med både bedriftshistorie, familiehistorie, byhistorie, brød- og kakehistorie (bakgrunnen for «hvit dame» og Napoleons-kake). Boken er blitt et stykke sjarmerende bergensiana - måtte den smake på linje med Baker Bruns skillingsboller.

DUFTEN AV SUKSESS: Gunnar og Martin Alsaker ved åpningen av Finnegårdsbakeriet 11. oktober 1982, det første med bakerovn i butikken.<p/> FOTO: BAKER BRUNS ARKIV