Natt til tirsdag 27. november i fjor ble en familie på Laksevåg vekket av at politiet sto på døren. 17 år gamle Velagini Ratheka, som kom til Norge som 11-åring, skulle sammen med sin mor tvangsreturneres til Sri Lanka.

— Det var forferdelig. De sa at mamma og søsteren min måtte pakke sakene sine og dra, sa Rathekas bror, Anraj Arumairasa (21), som sammen med 17-åringens venner fra Bergen Katedralskole kontaktet media for å få vedtaket omgjort.

Og de lyktes. Utsendelsen ble stanset i siste liten, etter at Utlendingsnemnda (UNE) bestemte seg for å se på saken på nytt.

Nylig kom det nye vedtaket fra UNE. Vedtaket innebærer altså at Velagini og moren får fast opphold i Norge.17-årige Ratheka, som har bodd i Norge fra hun var elleve år, fikk selv fikk gladnyheten i 14-tiden onsdag — via sin mor.

— Jeg er veldig glad. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre da min mor kom med nyheten, sier 17-åringen til BT.

Fikk telefon på toget

Velagini har vært på en tredagers klassetur på Mjølfjell, og var på toget på vei tilbake til Bergen da moren ringte henne. 17-åringen delte selvfølgelig den gode nyheten med klassevennene.

— Nå vet både lærerne og hele klassen det. De ble også kjempeglade, sier 17-åringen. - Hva betyr dette for deg?

— Hva det betyr? Det er det beste jeg har hørt siden jeg kom til Norge, sier 17-åringen gledesstrålende.

Familiens advokat, Asgeir Thomassen, er også svært fornøyd. Han fikk UNE-vedtaket i posten onsdag, én uke etter at vedtaket ble fattet.

Thomassen sier han er mest fornøyd med UNEs begrunnelse for å gi Velagini og moren opphold. Det er nemlig 17-åringens tilknytning til landet som gjør at både hun og moren får bli.— Det er bra at UNE tar hensyn til ungdom som har opparbeidet seg sterk og nær tilknytning til Norge - gjennom å bo her, gå på skole og ha venner her. De er en del av det norske samfunnet i ett og alt.

I UNE-vedtaket står blant annet: « Nemnda har også særlig sett hen til Velaginis alder og tidsmessige tilknytningstid til Norge. Valginis tilknytning til Norge er opparbeidet fra hun var elleve til og med sytten og et halvt år (...). Dette er i en fase av livet hvor løsrivelsen fra foreldrene normalt står sentralt, og tilknytningen til samfunnet utenfor hjemmet blir mer og mer viktig. Opplysningene i saken underbygger også at Velagini er godt integrert med en sterk sosial tilknytning til Norge. »

- Rørende engasjement

Advokaten er også rørt over det engasjementet som ble vist fra Velagnis skolevenner og andre - fra første dag etter at 17-åringen og moren ble hentet av politiet.

— Klassen og skolen spontanaksjonerte etter at utsendingen ble kjent. Det viser at ungdom ikke godtar hva som helst, og forteller litt om tilknytningen denne jenten har til Norge, sier Thomassen.