De dystre spådommene kommer fra WSI (Weather Services International), som tror sjansen er stor for at vi står foran en av tidenes verste orkansesonger i Atlanterhavet. Hvis varslene slår til vil det bli en kald sommer over store deler av Nord-Europa og Storbritannia.

Orkansesongen begynner offisielt 1. juni og varer i seks måneder. Tre orkaner har allerede herjet ute i havet. I gjennomsnitt oppstår 11 orkaner i løpet av en sesong, men i år kan det bli atskillig verre. Beregninger viser med 70 prosents sannsynlighet at vi kan få dobbelt så mange stormer som i en vanlig sesong.

Storm utløste Hatlestad-ras

Meteorolog Roar Hansen sier at orkaner som oppstår på den andre siden av Atlanteren i enkelte tilfeller kan ha stor innvirkning på været hos oss. Det har å gjøre med at lavtrykk som danner seg i kjølvannet av de tropiske stormene, følger orkanruten over havet til oss.

— Ekstremregnet som resulterte i raset på Hatlestad Terrasse i september 2005 hadde for eksempel sin opprinnelse i en voldsom tropisk orkan som først traff Karibien. Orkanen mistet sin kraft underveis over havet, men nedbøren nådde frem til Vestlandet.

  • Det er sjelden konsekvensene blir så store som i det tilfellet. Som oftest er det rester i form av lavtrykk som rammer oss. Men også de kan inneholde mye nedbør og sterke vinder, sier han.

Kald vår, kald sommer

Etter den kaldeste og lengste vinteren i manns minne fikk vi en like kald vår.

— Betyr det at vi også får en kald sommer?

Roar Hansen har regnet på sommertemperaturene helt tilbake til 1858, og han har dårlige nyheter.

  • Statistikken tilsier at når vinteren har vært kald, er det også større sannsynlighet for at våren og sommeren blir kald, sier han.

Men han er likevel ikke innstilt på å avlyse sommeren sånn på sparket.

  • Vi snakker ikke om sikre prognoser, men om en sannsynlighetsovervekt som ikke er så veldig stor, men likevel ikke til å komme bort fra. Risikoen for en dårlig sommer er opp mot 60 prosent hvis den foregående vinter- og vårsesongen har vært kald, sier Hansen.

Varmere hav

En av årsakene til at årets orkansesong kan bli verre enn vanlig er rekordvarmt hav. Temperaturen er opptil fire grader over normalen. Også andre klimatiske forhold som for eksempel forskjeller i luftrykk fra sør til nord i Atlanterhavet virker inn på forekomsten av orkaner. Forholdene har sjelden vært så «orkanvennlige» som i år.

Det er ikke mye trøst å få fra værprofet Magnus Skildheim i Høyanger heller. Han tror ikke på noen drømmesommer i år for Vestlandets vedkommende, selv om han forholder seg mer til maur og snegl og plantefarger enn til avanserte meteorologiske værprognoser.

  • Vi kan få korte perioder med sol og varme, men alt i alt ser det ut til å bli en relativt dårlig sommer, sier han.

Det tolker han ut fra små tegn i naturen, som når heggen blomstrer og om seljetrærstammene er lyse eller mørke.

  • Har du alltid rett?
  • Ikke alltid, men ofte. Det hender jeg spår godt vær, og det blir dårlig. Da får jeg mye kjeft. Men når det er omvendt, hører jeg ikke et ord. Da er alle fornøyde.

Hvor avhengig er du av å få litt sol og varme i sommer?