Meglingsfristen er satt til midnatt natt til fredag. Blir ikke partene enige, går i første omgang 1003 av 4050 medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) ut i streik fra lørdag morgen klokken 0600.

I Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder blir alle medlemmene i flere sikkerhetsselskapene tatt ut i streik. (Se faktaboks.)

Blant annet vekterne ved heliporten på Flesland. Helikoptertrafikken til installasjonene i Nordsjøen vil dermed stoppe opp.

Ikke flyplassen

Trafikken ellers fortsetter uforstyrret ved flyplassen.

— Vekterne i den sikkerhetskontrollen er ikke tatt ut i streik enda, sier Trond Erik Thorvaldsen, informasjonssjef i Arbeidsmandsforbundet.

Men flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest blir stengt av streiken.

På Gardermoen blir 59 av ca. 600 vektere tatt ut i streik fra lørdag morgen.

— Det kan hende det vil bli litt køer i sikkerhetskontrollen på grunn av dette, sier Thorvaldsen.

Vektere vil også streike andre steder. Sentervektere på handlesentrene vil forsvinne. Det samme vil de som driver adgangskontrollen på Mongstad gjøre.

Mongstad

— Dette vil bli en krevende situasjon for oss, sier Jon Hallstein Tjore, informasjonsleder ved Statoil på Mongstad.

90 vektere arbeider ved anlegget, men streikefaren har ikke vært kjent før i dag.

— Vi er i ferd med å kartlegge konsekvensene, sier Tjore.

— Det er for tidlig å si hvor vanskelig dette kommer til å bli.

Krever lønnsøkning

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service møtes altså hos Riksmeklingsmannen i dag og i morgen for å prøve å bli enige i den såkalte vekteroverenskomsten. Vekterne krever lønnsløft som står mer i stil med de stadig økende sikkerhetsoppgavene de får i samfunnet.

— Vi skal ta ut flere allerede fra tirsdag. Det blir klart i morgen hvem det blir, forteller Thorvaldsen.

Den 21. juni har foreningen planlagt et siste uttak.

— Svært dårlig lønnsutvikling

Ifølge forbunds- og forhandlingsleder Erna Hagensen i NAF ligger vekterlønnen så lavt at mange av hennes medlemmer har vansker for å leve av det.

— Begynnerlønnen ligger på 143 kroner timen og årslønn for mange vektere ligger på 279000 kroner. Sammenlignet med andre yrkesgrupper har vekterne hatt svært dårlig lønnsutvikling: I 1991 tjente de 88 prosent av en gjennomsnittlig norsk lønn. I 2008 var de kommet ned i 71 prosent av samme gjennomsnitt, sier Hagensen.

Ifølge nøkkeltall for vakt- og sikkerhetsbransjen publisert på NHO Service sine hjemmesider 3. juni, har omsetningen i bransjen økt med ti prosent årlig fra 1998-2002, og med åtte prosent i snitt i årene 2003-2009. Hovedforklaringen på veksten er en betydelig økt oppdragsmengde innen flyplass-sikkerhet og verdihåndtering.

Støtter du vekternes lønnskrav? Si din mening.

VEKTERE I STREIK VIL STENGE HELIPORTEN. ILLUSTRASJONSFOTO: Silje Katrine Robinson.