– Jeg kan ikke se annet enn at denne saken blir henlagt, sier mannens forsvarer.

Bare seks dager etter at retten bestemte at han kunne holdes fengslet i fire nye uker, bestemte politiet seg for å løslate 36-åringen. Mannen er siktet for å ha voldtatt en kvinne på Nesttunsenteret, mens han var på jobb som vekter. Politiet mener likevel ikke at de har gjort noen helomvending i saken.

– I uken som gikk er det kommet til nye beviser i saken. Det er gjort flere og mer detaljerte vitneavhør og vi har innhentet ytterligere videoopptak og tekniske beviser. Når dette sammen med resten av bevisene vurderes som en helhet, var det grunnlaget for løslatelsen, sier politiadvokat Elisabeth Deinboll.

Kontaktet Ola Thune

Det mannens forsvarer, Stein Erik Ottesen, blant annet hadde å fare med, var en rapport fra Ola Thune.

– Politiet har fått referert denne rapporten, og vil få den i sin helhet på mandag, sier Ottesen.

Ola Thune ønsker ikke å kommentere hva han har bistått forsvaret med, men bekrefter at han har vært involvert i saken i noen uker. I tillegg har det foreløpige resultatet av de tekniske undersøkelsene kommet. Dette innebærer blant annet en skrifttest for å avgjøre hvem som hadde skrevet en lapp som ble funnet på vekteren med kvinnens telefonnummer. Denne lappen er med overveiende sannsynlighet skrevet av kvinnen.

Kvinnens bistandsadvokat, Line Hvidtsten Ingebrigtsen, er overrasket over at 36-åringen ble løslatt.

– Når retten finner at vilkårene for fengsling er til stede, synes jeg det er merkelig at politiet velger å løslate ham. Det er ikke kommet noe ny informasjon som svekker bevisene, og siktelsen er fortsatt opprettholdt, sier Ingebrigtsen.

Den 36 år gamle vekteren har benyttet sine første dager i frihet siden november til å være sammen med familien.

– Jeg visste at jeg var uskyldig og at dette var en falsk anmeldelse hele tiden. Jeg har prøvd å vise til logiske brister i hennes forklaring som for eksempel i forbindelse med lappen, og til slutt har det virket som om politiet har trodd på meg, sier 36-åringen.

Han understreker at saken ikke er over, selv om han nå er løslatt.

–Nå vil jeg ta en dag om gangen. Først skal jeg renvaskes. Det viktigste for meg er at jeg skal kunne gå ute blant mennesker og vite at de vet at jeg er uskyldig, sier 36-åringen.

Han har juridisk embetseksamen og har skrevet masteroppgave om forvaring. Paradoksalt nok, kom han selv i søkelyset for en forbrytelse politiet mener kvalifiserer til forvaring bare måneder etterpå.

Erstatning

Både forsvareren og vekteren bekrefter at det vil bli aktuelt med erstatningskrav dersom saken blir henlagt.

– Jeg har mistet to jobber, tapt verdifull tid med familien, flybilletter og vært innesperret på et lite rom i tre måneder, sier 36-åringen, men understreker at det ikke er pengene som er det viktige for ham.

– Vi har helt bevisst ikke snakket om sum, men det er en standardsats på 1500 kroner de første dagene en har sittet i varetekt, og 400 kroner de videre dagene. Det er et beløp som vi ikke vil godta i denne saken, sier Ottesen.

Han vil ikke spekulere i hva som kan ha vært motivene for at kvinnen skal ha kommet med en falsk anklage mot ham.

Politiet avviser imidlertid at kvinnens troverdighet er svekket.

–Vi mener det fremdeles er skjellig grunn til mistanke. Vi har fortsatt tillit til kvinnens forklaring, sier Deinboll.

Politiet vil i neste uke gjøre flere avhør og venter på endelig svar fra Kripos. Deinboll regner med at innstillingen fra politiet blir sendt til statsadvokaten innen to uker.