— Det var spesielt ille i vår. Folk kom inn i banken og skrek til oss. De hørte ikke på hva vi sa, og de kunne bli veldig hissige. Vi følte oss rett og slett utrygge på jobben, sier avdelingsleder Gunn Clausen i SpareBank1 Vest ved Korskirken i Bergen.

Vakthold i butikker, banker og andre næringslokaler er ifølge vaktselskapene blitt stadig mer etterspurt i Bergen. Securitas forteller at oppdragsmengden har økt med 20 prosent fra i fjor til i år. Også Protect forteller om en jevnt økende etterspørsel etter stasjonært vakthold i næringslokaler.

For første gang knyttet SpareBank1 Vest for et par måneder siden til seg vektere fra Protect. Vaktene kommer innom ved åpningstid, stengetid og noen ganger midt på dagen.

— Vi merket en ekkel utvikling med narko, fyll og spetakkel inne i banklokalene. Derfor engasjerte vi vektere, sier salgsleder Morten Stenberg.

I dagligvarekjeden Coop Hordaland er administrerende direktør Arne Falbach også svært bekymret for sikkerheten til ansatte og kunder.

- En alvorlig trussel

— Jeg ser på risikoen for ran som en alvorlig trussel, sier administrerende direktør i Coop Hordaland, Arne Falbach.

I Coop-kjeden går ansatte på ranskurs og har inngått avtale om psykologisk førstehjelp med Falken. I butikkene er aldri færre en to på jobb samtidig, og det er innført spesielle rutiner for oppbevaring og transport av vekslepenger.

— Vi bruker mer tid på sikkerhetsarbeidet nå enn tidligere, og jeg tror ikke vi får det lettere fremover. Det kan virke som om virkeligheten vi må forholde oss til bare blir råere, sier Arne Falbach.

Ved en av butikkene, Mega i Strømgaten, er det innført vakthold stort sett hele tiden. Det finnes 38 Coop-butikker i Hordaland. Butikken i Strømgaten står alene for 25 prosent av alle tyveriene som anmeldes.

Også Rimi i Bergen har bestemt seg for å bruke mer penger på vakthold i de butikkene som er mest utsatt for «uønskede elementer», opplyser daglig leder i Hakon-gruppen i Bergen, Sverre Olsen.

Stadig mer vakthold

Folk flest har sikkert oppdaget den uniformerte mannen - eller kvinnen - i butikken som fra tid til annen hjelper til med å rydde unna handlevogner for å få tiden til å gå.

— Stadig flere butikkeiere vil ha uniformerte vakter til stede i lokalene for at folk skal tore å handle. Vi merker også at kjøpesentrene ønsker å forsterke vaktholdet sitt. Etterspørselsøkningen har vært betydelig bare det siste året, sier avdelingssjef i Securitas, Kjell-Inge Thorkildsen.

Thorkildsen har inntrykk av at muligheten til økonomisk besparelse og tyveriforebygging er den viktigste grunnen til at butikkeiere ønsker mer vakthold. Men butikkene ønsker også å unngå personer med truende atferd.

Føler seg tryggere nå

— Det er jo ofte slik at de som står bak ordensforstyrrelser og tyverier er de samme personene. Kaller vi en spade for en spade er det ofte de narkomane de næringsdrivende er redde for, sier Kjell-Inge Thorkildsen.

SpareBank1 Vest og Coop bekrefter at det er personer ruset på narkotiske stoffer de ser på som den største trusselen.

— Fyllikene rundt Korskirken er greie. Men miljøet der er blitt tøffere i år, med flere narkomane. Det er et hospits i nærheten, og et dagsenter som bymisjonen åpnet i vår, sier informasjonssjef i SpareBank1 Vest, Christine Wigand.

Avdelingsleder Gunn Clausen sitter bak skranken i banken. Hun føler seg mye tryggere etter at banken leide inn vektere.

— Vi har et nødnummer vi kan ringe hvis noe skjer. Etter åtte-ti minutter er vekteren her. Ofte går det kortere tid. Arbeidsplassen skal være trygg. Og vi har merket at det er blitt veldig mye bedre, sier Gunn Clausen.

PASSER PÅ: Vekter nr. 223 og kollegene hans får stadig mer å gjøre. I Protect har alle vekterne nummer. Navnet skal helst være ukjent for offentligheten. Her er vekter nr. 223 utenfor lokalene til SpareBank1 Vest rett etter åpningstid torsdag morgen.
FOTO: GIDSKE STARK