En 30-åring skulle holdt seg unna ordet jødesvin da han ble lagt i bakken av to politifolk 16. mai i år. Hadde han styrt unna dette ordet hadde han sluppet unna 22 dager bak lås og slå.

30-åringen ble hanket inn av politiet mistenkt for ordensbråk og butikktyverier.

Brøling

30-åringen var ikke helt med på notene da politiet ville snakke med ham fordi han var full som en dupp. Han begynte å skape seg, og de to politifolkene fant ut at det var best å legge 30-åringen i bakken. Da begynte han å brøle. Den ene politimannen kalte han for jævla protecktvekter, mens den andre ble kalt for et jødesvin.

I retten denne uken sto 30-åringen tiltalt både for all denne utskjellingen av politiet, ordensforstyrrelsene og butikktyveriet han var mistenkt for.

30-åringen ble frikjent for alt unntatt brølingen. Men det var kun ordet jødesvin som retten mente var å betrakte som et skikkelig skjellsord.

Ikke et skjellsord

Retten mener det ikke er å forulempe en politimann ved å spørre: «Hva feiler deg din jævla protectvekter?»

– Selv om det riktignok er brukt et banneord, kan ikke begrepet jævla protectvekter ansees som et skjellsord eller forstås som fornærmelig atferd i forhold til loven, heter det i dommen.

Politiet er etter hvert vant med at de må tåle å bli skjelt ut med en del ord og fraser.

– Jeg kan ikke ramse opp alle, og det kan nok være vanskelig å avgjøre hvilke ord en skal tåle eller ikke. For politiet kommer det også an på situasjonen og måten skjellsordene kommer på sier, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand.

– Og hva synes du om at mannskapet ditt blir kalt for jævla protectvektere?

– Ikke så ille. Det skal ikke være en fornærmelse å bli kalt for en vekter, sier Lyssand.

Vektere er ikke alltid en populære, men ordet kan ikke regnes som et skjellsord, mener Bergen tingrett.
Bergens Tidende