— Skal dere hjem til jul?

— Nei.

— Men dere bor i Bergen?

— Nei.

Siv Lie og søsteren Helga Lie Håvardsholm står omgitt av diverse kolli og Helgas fire sønner. Det vil si - yngstemann Nikolai er stadig på farten frem og tilbake på Jernbanestasjonen, men en av de eldre brødrene er like kjapp frem og tilbake for å holde styr på minstemann. Med eller uten nissehue.

Mest presanger

Siv er på leting etter en konduktør. De reiste hjemmefra på Haugalandet klokken 12 i går og hadde billetter til ekspressen klokken 15.58, men nå har de god margin til ekstraekspressen en time før. Og de har hørt det skal være ledige plasser der. Nikolai er mest interessert i å bli kvitt nissehuen.

Hele bølingen skal til Geilo, til en tredje søster som arbeider på hotellet der. Det er første jul «i et fremmed land», og den skal feires til 2. januar. Nikolai lar seg motstrebende iføre nissehuen igjen, når vi ber pent.

— Hvor mange kolli har dere? 10, 11 ...

— 12 - 13 ... Det meste er presanger.

Og så forsvinner Siv og Nikolai bortover perrongen igjen.

Storfamiliejul

Borte ved en av benkene er det mer rolig. Enda det er nærmest en storfamilie som samles til og fra. Også med kurs for Geilo, vekk fra hjembyen Bergen.

— Vi skal opp i leid hytte for en uke. Det har vi gjort noen år nå, forteller Tore Ingebrigtsen som sitter med fire år gamle Martine på fanget. Yngstemann i laget er fire uker gamle Tobias som er så innpakket i en sportsvogn at vi bare får ta familiens ord for hans tilstedeværelse.

— Hvor mange er dere til sammen?

— 13-14 med smått og stort. Masse smått - vel seks?

— Her er vi ni. Eller ti, mener Kim Johannesen.

— Vi har bare åtte billetter, opplyser Tina Kristin Hauge.

Bagasjen som fortropp

Storfamilien vet å innrette seg. Noen av flokken har tatt bilene oppover, dermed har de også sørget for at de togreisende har et begrenset antall kolli de skal frakte med seg. Det kan være nok å holde styr på åtte små og store passasjerer.

Og så lyder en stemme over høyttaleren: Toget fra Oslo står på Dale stasjon - linjen mellom Dale og Stanghelle er sperret. Det hjalp kanskje ikke Lie/Håvardsholm'ene at det var plass på den første ekspressen. Men de kom seg vekk til jul, i motsetning til Stomperud. Det er ikke alle som vil feire jul i Sørum, på Haugalandet eller i Bergen.

SØSKENKJÆRLIGHET: Nikolai Lie Håvardsholm har utstyrt seg med nisselue, men får selvsagt ikke gå i fred for storebror Christoffers ertelystne fingre...De to skal på juleferie til tante på Geilo.<br/>Foto: EIRIK BREKKE