– Jeg kunne aldri blitt slakter, sier André Korneliussen Birkeland (17).

Han vet hva han snakker om. Han har selv sett, og kjent lukten, når dyrekroppene blir skilt fra sine innvoller.

Vil heller ha pølser

I stedet sikter han mot en tilværelse som pølsemaker.

– Da får jeg skjære kjøtt, lage pølser, posteier og farser. Det synes jeg er spennende.

I bildefortellingen øverst i artikkelen forteller André hvordan pølsene lages (nei da, det er ingen skrekkhistorie).

De kan minne om krigere fra middelalderen. Korneliussen Birkeland og de andre elevene som spesialiserer seg på kjøttfag ved Åsane videregående skole er utstyrt med skarpe kniver, hansker og brynje av metallringer. Et lass med halve griser skal nå kuttes ned til bacon, surret svinestek, julepølser, skinke, røykt svinekam og mere til.

– Holder på å dø ut

Tidligere var dette den eneste skolen i Hordaland som hadde slik utdanning. Nå er opplæringen endret, og kjøttfag, sjømatfag, baker, konditor og industriell næringsmiddelproduksjon er samlet til et felles matfag.

– Kjøttfaget er nå blitt gjemt litt bort, men vi har valgt å satse spesielt på områdene pølsemaker og butikkslakter her på skolen. Det er mange tomme læreplasser og stor etterspørsel etter fagfolk i kjøttbransjen nå, sier lærer ved Åsane videregående skole, Nils Berg Olsen.

– Vi holder på å dø ut, konstaterer André Korneliussen Birkeland.

RUSTNING: En kraftig brynje under forkleet skal beskytte elevene hvis kniven glipper.
Rune Stølås
NETTINGSTRØMPE: En surret svinestek er snart klar for ovnen.
Rune Stølås