Raset gikk ved Eitrestrandi og er omtrent 100 meter bredt. En geolog kom til stedet ved 10-tiden, og først da fikk Vegvesenet oversikt over omfanget.

— Det blir ikke noe rydding i dag, sier Per Ove Fossheim, prosjektleder i Statens Vegvesen.

ras7.jpg
JENS TVEIT, STATENS VEGVESEN

Han forteller at store nedbørsmengder gjør det umulig å sende folk inn i området mandag. Været skal imidlertid bli bedre tirsdag.

Åpnes trolig tirsdag

— Det er meldt regn, men ikke på langt nær de samme mengdene. Geologen vurderte at det var best å vente til i morgen, så vi begynner ryddingen når det har roet seg litt. Vi regner med at det vil ta tre til seks timer, og forventer å kunne åpne veien midt på dagen, sier Fossheim.

- Tre til seks timer var raskt?

— Det skyldes at det er mest jord og sørpe som skal ryddes, ikke stein. Raset startet opprinnelig som et snøras, som har tatt med seg jord og sørpe på veien ned, sier han.

1000 kubikkmeter

Raset startet ca. 600 meter oppe i fjellsiden og er på rundt 1000 kubikkmeter. I fjor høst kartla BT de nær 8000 rasene som har gått på vestlandsveien de siste ti årene.

Ras på over 1000 kubikkmeter er uvanlig, har bare skjedd i snitt fire-fem ganger i året det siste tiåret.

— Ja, det er et ganske stort ras, sier Fossheim.

Han understreker at åpning av veien i morgen forutsetter at veien ikke er blitt skadet av raset.

— Ut fra det vi har sett, skal det gå greit. Tilbakemeldingen fra dem som har vært der ute er at veien ikke er så skadet at vi ikke klarer å åpne, sier Fossheim.

ras3.jpg
INGRID B. HYNNE, STATENS VEGVESEN