Hilde Kristin Strand

Tor Leif Pedersen

Krister Hoaas

Den ene steinen ligger i veibanen. Arbeidet med å sprenge den vekk begynner ikke før i morgen. Det vil derfor bare være en kjørebane forbi raset i kveld.

Det var lenge snakk om at et ektepar som bor i et hus 50 til 100 meter nedenfor huset til Sigrid Uglehus like utenfor Mundheim sentrum, kunne komme til å bli evakuert fra huset sitt.

Geolog Hammersland anbefalte først ekteparet å evakuere huset inntil rasstedet oppe i lien er nærmere undersøkt og at fare for nye ras er over.

Men senere sa geologen at ekteparet kan bo midlertidig i huset inntil i kveld fordi faren for at deres hus kan bli truffet av nye ras, er liten. Endelig vurdering om ekteparet kunne bo i huset sitt ble foretatt etter at to geologer hadde befart rasstedet.

— Hvordan så det ut da du i formiddag var oppe og så på stedet der de store steinblokkene løsnet?

— Noen partier 200 - 300 høydemeter opp for veien er noe oppsprukket. Men bare store steinblokker kommer ned i veien slik det gjorde i natt. Mindre steiner fanges opp av steinurer og skog slik at de ikke havner ned i veien. Vi må vurdere hvor stor faren er for at flere store steinblokker skal løsne, sa geologen.

— Er det riktig at veivesenet for 40 år siden vurderte å sprenge ut løse steinblokker der det nå raste ut?

— Det kjenner jeg ikke til. Jeg har vært med på å utarbeide rassikringsplanene for Hordaland. Stedet der det nå raste ut, var ikke kjent for oss som utarbeidet rassikringsplanene, sier Hammersland.