Fredag startet støpingen av den nye broen som skal krysse Riksvei 555 i Drotningsvik. Det betyr trøbbel for trafikken. Hele helgen blir det manuell dirigering og omkjøring rundt Drotningsvik senter.

— Det blir veldig lange køer, særlig lørdag formiddag, varslet prosjektleder Ole Henning Davik i Statens vegvesen tidligere i uken.

Lørdag morgen gled trafikken likevel greit i området. Men rundt klokken 11 begynte bilene å hope seg opp.

kø1.jpg

— Det har gått veldig fint frem til nå, men nå står køen fra Sotra over hele broen, sier trafikkoperatør Jan Marøy ved Vegtrafikksentralen like før klokken 11.30.

Også i retning mot Sotra har det dannet seg noe kø.

— Det vil nok bli verre utover dagen. Det pleier å være mye trafikk på denne veien på lørdager. Det er neppe mindre i dag enn andre dager i uken, sier Marøy.

Trafikken skulle faktisk gå tregt helt til 20-tiden lørdag kveld. Fra søndag morgen kan det bli ille igjen.

Åpner søndag

Arbeidet med å støpe den 16 meter brede og 32,6 meter lange broen starter fredag kveld klokken 21. Det foregår i rundt 18 timer hvis alt går etter planen, frem til klokken 15 lørdag. Etter det skal betongen herde. Trafikken skal åpne en gang på søndag.

Omkjøringsveien er så smal at store kjøretøy ikke kan passere hverandre. Det fører til mye stans i trafikken. I tillegg vil det være skytteltrafikk av betongbiler. De går på riksveien og bidrar også til kødannelsen.

— Det står folk og dirigerer i begge ender, sier Marøy.

Helgejobb

Statens vegvesen er i full gang med å bygge kollektivfelt i begge retninger fra Sotrabrua og til Breivik-krysset mot sentrum. Broen erstatter en midlertidig bro som går fra Drotningsvik senter og over mot Janaveien.

Mens broen herdes, følger de ansatte nøye med.

— Vi får alltid litt høy puls, vi som jobber med støpeprosjekter. Alt må gjøres i en omgang. Vi kan ikke stoppe når vi først setter i gang. Vi følger nøye med på om broen siger, sier Davik.

Samarbeider med nødetatene

Entreprenøren tar seg av å dirigere trafikken. To personer skal stå i hver sin ende. Disse vil også kommunisere med nødetatene, dersom det skulle komme en utrykning.

— Vi har et langt samarbeid med politi, AMK og brannvesen. Vi har hatt møter og utviklet instrukser på hvordan trafikken skal dirigeres. Det er viktig at folk slipper kjøretøyene forbi, oppfordrer Davik.

- Kjør rolig

Han anbefaler folk å tenke seg godt om før de legger ut på kjøretur til og fra Sotra i helgen.

— De som er nødt til å kjøre, må beregne lenger tid. De som bare skal en tur forbi, må på regne at en del av koseturen blir forbi Drotningsviken.

Statens vegvesen oppfordrer i tillegg alle til å kjøre spesielt varsomt.

— Dette er vanligvis et fredelig område, og en del unger leker her. Det kan bli folk som kjører forbi køene. Vi ber innstendig folk om å ta det med ro, sier Davik.

DIRIGERER: Store kjøretøy kan ikke passere hverandre på omkjøringsveien. De blir holdt tilbake til det er fri bane.
RUNE MEYER BERENTSEN