Det er NCC som på oppdrag fra Statens Vegvesen har fjernet Friele-graffitien under Smørsbroen.

– Vi har en avtale med NCC om at de skal fjerne tagging og graffiti, sier byggeleder Thor Jensen i Statens Vegvesen, Bergen distrikt.

– Hvorfor ville dere ikke beholde Friele-graffitien?

– Hvis noen vil ha noe sånt stående, må de søke om det. Vi har ikke vurdert om dette er noe vi ville beholde.

– Hvorfor skiller dere ikke mellom tagging og graffitikunst?

– Vi fjerner tagging og graffiti, og kan ikke ta stilling til hva som er kunst.

– Like ved siden av Dolk-graffitien er veggen tagget ned. Hvorfor er ikke den fjernet?

– Statens Vegvesen har bare ansvaret for broen, sier Jensen.

Dømt i Engand
I England er to menn dømt for skadeverk etter at de malte over en kjent Banksy-graffiti i Brighton. De to sa seg skyldig da saken kom opp for retten i desember. De ble dømt til seks måneders betinget fengsel, skriver avisen The Argus.

Påtaleansvarlig Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt sier til bt.no at det bare ville vært aktuelt med straffeforfølgning fra påtalemyndigheten dersom eieren av veggen hadde anmeldt forholdet. I dette tilfellet er det altså eieren selv - Statens vegvesen - som har bestilt overmalingen.

– Det er forferdelig trist at det er borte, for det var et utrolig artig bilde, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune. Han oppfordrer Dolk til å lage en ny hip hop-Friele.

Den spreke Herman Friele-gjengivelsen dukket opp under Smørsbroen i Bergen i vinter. Der stod han poserende med «West Coast»-tegn og gullkjede med dollarmedaljong. Signert graffitikunstneren Dolk.

Friele: – Sprelsk
– Jeg liker sånt. Kunstneren fremstiller meg på en sprelsk måte, synes jeg. Spennende, sa Friele til BA i mars.

Bergenske Dolk gjør det også godt økonomisk for tiden, og kan selge lerretter av kunsten sin på nettet for 1500 britiske pund.

Men nå er altså ny-Friele borte. Natt til torsdag var NCC ute med malingspannene sine, og strøket ham inn i historiebøkene.

Skjønt det ligger i sjablong-graffitiens natur at den har en tendens til å dukke opp igjen flere steder. Så for de som savner hiphopperen er det bare å krysse fingrene. Gjerne i west coast-positur.

Sjekk flere bilder:Gatekunst fra Bergen (og litt fra Banksy)

Hva synes du om hip hop-Friele? Vil du savne ham?