— Jeg måtte roe alle ned. De var i sjokk, forteller Susanne Kaland til Bergens Tidende.

14-åringen befant seg plutselig seg midt i et vanvittig kaos da jord, stein og leire knuste familiens rekkehus.

«Veggen kom mot meg»

Den 14 år gamle jenten forteller en dramatisk historie om hvordan hun fikk moren, lillesøsteren på fire og to småbrødre på seks og syv år ut av huset. Faren var på jobb i Nordsjøen.

— Jeg våknet i totiden av et kjempesmell. Jeg pleier aldri å våkne av noen ting, ikke en gang brannalarmen, men dette våknet jeg av. Strømmen hadde gått, jeg hadde bare undertøy på meg, men tok på meg noe tøy som lå på gulvet, forteller Susanne.

Selv har hun rom i kjelleren, mens resten av familien lå i andre etasje. Susanne gikk ut på gangen, og oppdaget at hele trappen mellom de i alt tre etasjene i huset hadde rast sammen.

— Veggen kom mot meg, trappen ble fullstendig knust. Jeg tenkte bare på å redde ungene, forteller Susanne mor, Helen Kaland til bt.no Tidende.

Huset var så skadet at verken Kaland eller de tre barna på fire, fem og syv år klarte å komme seg ut ytterdøren. Løsningen ble vinduet.

Holdt i persiennen

— Jeg hørte mamma og søsknene mine skrike i etasjen over. De sto fast på lillesøsteren min sitt rom. Mamma ba meg hente mobilen min, jeg lette i mørket i tre-fire minutter før jeg fant den, forteller Susanne.

14-åringen forsøkte så å komme seg ut kjellerdøren, men taket hadde sunket sammen, slik at den satt fast. Med albukraft klarte hun å få opp vinduet på rommet sitt og kom seg ut.

— Det blåste og alt var helt rasert. Jeg skjønte at jeg måtte handle raskt, og fant et trebord som jeg satte opp under vinduet.

Susanne klatret opp på bordet slik at hun kunne få tak i småsøsknene som moren ikke hadde noe annet valg enn å slippe ut vinduet i andre etasje. Deretter forsøkte hun å hjelpe ut moren, som holdt seg fast i en persienne mens hun klatret ned.

Skadet foten

Vel utenfor huset forsøkte Susanne å løpe opp i veien, men hun kom ikke langt. Den var sperret av jord, stein og trær.

— Da tok jeg løpefart og hoppet over gjerdet. Jeg landet på magen og slo meg i foten, men jeg klarte å kravle meg opp igjen. Jeg brydde meg ikke om at det gjorde vondt, tenkte bare at jeg måtte redde familien min.

Derfra løftet hun småsøsknene over, men den ene broren ville ikke forlate mamma, og nektet først å følge Susanne. Til slutt fikk familien samlet seg hos naboen, hvor mamma og småsøsknene fikk sko og klær.

— Naboen er gravid, så jeg tenkte at vi måtte få henne vekk derfra.

Bak seg hørte de det single i vindusglass. Moren hørte skrik fra naboer som også var rammet av raset. Med en lillebror og lillesøster under hver arm, løp Susanne videre opp mot Osveien, der hun møtte redningsmannskaper. Moren og den andre lillebroren fulgte rett bak. Der fikk de gitt beskjed om at nabohuset også måtte evakueres.