• Vi er ikke ute etter millionærstandard, bare at det ser sånn noenlunde ut, er det beskjedne ønsket fra skolefolk.

For elever på Vestlandet er ferien slutt i dag. Skolene de kommer tilbake til er i omtrent samme forfatning som den var i før sommerferien. Bare løftene om et skikkelig skippertak på skolefronten er fagrere.

Suger urin — Det er snart seks år siden vi ble lovet at det skulle fikses opp her, sier inspektør Arne Natås ved Garnes ungdomsskole i Arna og viser BT toalettene. Det eneste som har skjedd siden den gang er at vaktmesteren er blitt rasjonalisert bort. Stanken av gammel urin slår mot deg på guttetoalettet. Asfaltflisene på gulvet suger til seg dråpene travle unggutter etterlater seg. - Det er bedre her i dag enn det pleier å være. Lyset virker jo, sier Jørgen Knutsen i 10. klasse. Bergens Tidende tok en toalettrunde til noen skoler i forfall før ferien. Der toalettene er i dårlig stand, er det som regel mye annet forfall å gripe fatt i også. BT's runde viser at om nøden er aldri så stor, er enkelte toaletter så motbydelige at du snur i døren og holder deg til du kommer hjem.

Inviterer til titting På Damsgård skole frister store åpninger både over og under dodør noen og en hver til å ta en titt. - Det er ikke så kjekt å gå her. I alle fall ikke i friminuttene, mener inspektør Jan Ove Johansen. Stanken er like intens der som på Garnes ungdomsskule. ý Vaskepersonalet får ikke vekk lukten, men de har forsøkt, sier Johansen. Bak alle jentetoalettene er det tydelig spor etter sopp. Veggen buler og murpuss flasser av. - Av og til blir alle båsene låst fra innsiden, mens elevene kommer seg ut ved å klatre over kanten, sier inspektør ved Damsgård skole Jan Ove Johansen og peker på den store sprekken over dodøren.

Skjellsord og løse vegger - Det var så vidt skolen ikke måtte stenges fordi vinduene var i ferd med å falle ut. Hadde de bare blitt beiset og holdt i stand ville det aldri skjedd. Men det har ikke vært beiset her på 30 år, sukker rektor Ivar Skjelten ved Ortun skole i Fyllingsdalen. På vei mot toalettene, som ble pusset opp i fjor, peker Skjelten på veggen som har råtnet fordi den aldri har blitt vedlikeholdt. At toalettene ble malt og fikset opp for et skoleår siden er vanskelig å se. Speil og papirholdere er knust. Veggene er fulle av skriblerier. Overalt hagler det av skjellsord og råe beskyldninger. En navngitt jente blir beskyldt for de mest obskøne forhold. ý ý.e' den hvit horen som spiser utflodý er av de mildere setningene. - Vi prøver å ta fatt i hærverket med en gang, sier rektor. Han lykkes åpenbart ikke.

90 deler ett Særlig bedre står det ikke til ved noen av skolene utenfor Bergen. På Hetlevik skole deler 90 elever det ene toalett som er innendørs. Stort bedre er ikke garderobeforholdene. Barneskoleelevene har gymnastikk i første etasje mens dusjanlegget er i den gamle rektorleiligheten på loftet, to etasjer lenger opp. Gjennom garderoben må både helsesøster og bibliotekar passere for å komme til sin arbeidsplass. Siden 1980 har det versert planer om ny skole. - Vi har behov for ny skole, det er ikke bare for moro skyld den er blitt utredet, sier rektor June Berntsen. I de gamle lokalene fra 1935 tvinges rektor til å overta vaktmesteransvaret. For i sommer forsvant vaktmesteren skolen delte med to andre skoler. - I gymsalen smuldrer taket vekk. Vi må foreta stadige kontroller for å påse at det ikke faller ned, forteller rektor.