TOR LEIF PEDERSEN

Værstatistiker Bernt Lie sier til Bergens Tidende at det i løpet av året frem til i går morges har sildret 2524 mm nedbør over bergenserne. Normalen for et helt år i Bergen er 2250 mm.

— Til og med i går morges hadde Bergen fått 501,6 mm i desember. Som kjent er dette rekord for desember måned. Men selv om det skulle komme mye nedbør de siste tre dagene av 2004, er det lite sannsynlig at rekorden for årsnedbør fra 1921 med 3195 mm blir slått, sier Lie.

Store forskjeller

— Det er store lokale forskjeller på nedbøren i Bergen. Som et eksempel kan jeg nevne at mens den offisielle årsnedbøren for Bergen i 1990 var på 2992 mm, falt det 4420 mm ved Osavann på Gullfjellet. Høyeste døgnnedbør som noen gang er målt på en enkelt stasjon i Bergen var 182 mm på Tarlebø. Det ble målt den 7. desember i 1917. Samme dag var det målt 118,5 mm på målestasjonen Pleiestiftelsen og 90,5 på målestasjonen på Fredriksberg, sier Lie.

— Døgnrekorden i år ble satt den 5. desember med 89,7 mm. Vi må tilbake 68 år til 15. desember 1936 for å finne et høyere tall - nemlig 98,7 millimeter, sier Lie.

7. varmeste året

— Åtte av årets måneder i år hadde en nedbørsmengde under det normale: januar, februar, mars, mai, juni, juli, august og oktober. Dermed hadde bare fire måneder i Bergen mer enn normal nedbørmengde, nemlig i april, september, november og desember. De var til gjengjelder ganske nedbørrike, sier han.

— Gjennomsnittstemperaturen på årsbasis for Bergen lå an til å bli rekordhøy. Det ble det ikke. Men vi må 20 år tilbake i tid for å finne en høyere snitttemperatur enn årets på 4,7 grader. Dette er det 7. varmeste året som er målt i Bergen, sier han.

Varm sommer

— Sommeren 2004 var varmere enn normalt i Bergen. Selv om den ikke ble så varm som i 2002 og 2003, er den blant de varmeste. Tidenes varmeste sommer - juni, juli og august - i Bergen var i 1997. Da var gjennomsnittstemperaturen disse tre månedene på 17 grader. I 2002 var tallet 16,6 grader, i 2003 ble det målt til 16,2 grader og i år var gjennomsnittet i de tre sommermånedene på 14,9 grader, sier Lie.

Rekordvarm augustdag

— Men 2004 kan skilte med ny varmerekord for august måned i Bergen. Den 10. august ble det satt rekord med 30,7 grader. For øvrig hadde Voss den høyeste temperaturen i hele landet den 11. august. Da var det 32,4 grader på Vangen. Selv om dette er en respektabel temperatur, er det ikke rekord for Voss. Varmerekorden for Voss er nemlig 34 grader, som ble målt for en del år siden, sier Bernt Lie.

— Året vi nå er på tampen av, blir ikke noe utpreget kuldeår. Kaldest i 2004 var det den 29. januar da gradestokken viste 7,2 minusgrader, sier Bernt Lie.

Uvær i vente

Utgangen på året 2004, ser ut til å bli ruskete, forblåst og nedbørrikt. Vakthavende meteorolog ved Værvarslingen på Vestlandet, Reidun Holmøy sier dette til Bergens Tidende om været i bergensområdet de neste tre dagene:

Onsdag: - Ut på dagen øker vinden og vil om kvelden komme opp i liten storm på kysten og i fjellet. I Bergen vil temperaturen ligge rundt 8 - 9 grader. Vi venter store nedbørsmengder, som regn i lavlandet og snø over 800 til 1000 meter, sier Holmøy.

Torsdag: - Vinden minker til frisk, vestlig bris. Vi får bygevær og synkende temperatur. Nedbøren vil komme som snø over 300 til 500 meter over havet, sier hun.

Fredag, nyttårsaften: - Prognosen tilsier at det ikke blir så verst vær utover ettermiddagen og kvelden. Vi venter det blir vestlig bris med bygevær med en temperatur i Bergen på rundt 4 grader. Det blir regn i lavlandet, sludd og snø i høyere strøk, sier hun.

1. nyttårsdag: - Ut på natt til lørdag vil vinden friskne til og nedbøren øke på slik at 1. nyttårsdag blir forblåst og våt, sier Holmøy.

— Jeg vil tro at samlet nedbør i Bergen i løpet av de siste dagene av 2004 vil bli rundt 50 millimeter. Dermed vil vi ikke være i nærheten av å sette årsrekord, sier Reidun Holmøy.

På BTs nettsiden inviteres leserne til å tippe hva den nye nedbørsrekorden for desember måned vil havne på.

HØSTREGN: En regnværsdag ved Den blå steinen. Bildet er tatt i midten av september. <br/> ARKIVFOTO: ØIVIND ASK
VARMEST: Den 10. august ble det satt ny varmerekord for august i Bergen. Denne dagen nøt disse ungdommene det fine været på Vollane i Åsane: Petter Kleppe, Eli Therese Lund, Benedicte Evensen og Pernille Fristad Gjøen. <br/> ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ