Brrr. Som om det ikke er kaldt nok her i byen, dumpet 35 isblokker og et snølass ned på Torget i går morges. Her skulle det hugges. Her skulle det konkurreres, læres, briljeres og skulptureres.

Benfritt og beinkaldt

— Dødskult! Ka e' det for nåkke? En imponert ungdom stopper opp for å se hva som foregår på asfalten mellom torgtelt og biltrafikk.

Egentlig er det en konkurranse. Syv studenter, fordelt på tre lag, fra Kunsthøgskolen i Bergen har tatt utfordringen om å lage en isskulptur med tema fisk. Med seg har de japaneren Inage Masaru, som har holdt på med faget i 30 år, samt Egil Nordeide som har hatt isskulpturering som hobby i 15 år. Dobbelt-brrr.

— Synd at det regner, sier Inage Masaru og ser opp mot himmelen som har åpnet sine sluser og jobber på spreng.

Ekte bergensvær til tross: Veteranen spår at iskunsten holder seg frem til søndag.

Vroooing! Motorsagen jobber seg delikat gjennom isblokken. Inage Masaru studerer, tar et trekk av røyken og sager videre. Dette har han gjort før. Under Lillehammer-OL, for eksempel.

Store øyne

— Temaet vårt er «fish-eye», men vi er ikke sikre på hvor vi ender, sier Agnes Nedregård mens hun sitter på kne og hakker ut en stor runding på den ene isblokken. Egentlig er hun tekstilkunstner, men synes det er artig å arbeide med et nytt materiale. Sammen med Therese Solbakken har hun fire blokker å boltre seg med, samt syv timer.

Kaldt?

— Det går fint, sier Agnes tappert inni kjeledress og ull og regntøy og lue og votter. Holder varmen ved å tenke på førstepremien på 12.000 kroner.

— Hvis vi vinner, skal vi kose oss og spise et varmt fiskemåltid, smiler Agnes.

I mellomtiden kan de kanskje synge litt? «Eg ve' te Bærgen, ve te Bærgen me' det sammæææ!»

ENDA KALDERE FISK: Jorun Roaldseth, moren til en av studentene, er imponert over hva man kan få ut av noen isblokker, varme hender og mye tålmodighet. Totalt fire isskulpturer tok form i går, alle med tema fisk.
FOTO: JAN M. LILLEBØ