Det er ikke bare de aulende ungene i nedre del av Nygårdsparken som blir våte; også flere av de medbrakte voksne får smake spyleslangen. For selv om det ikke regnet under Bergen Regnfests første arrangementsdag i går, var det nok av vann å ta av.

Etter hvert som flere og flere barnefamilier siger inn i parken, blir det liv i de mange vannaktivitetstasjonene som arrangøren Barn i Byen Kulturformidling, i samarbeid med Bergen kommune og Nygårdsparkens Venner, har plassert rundt omkring i parken. Her finner de blant annet en interaktiv himmelelv med ballongdråper i løypestreng og speil i gresset, en råspennende vannrakett, suggererende afrikansk regntromming, en lesekrok og en vannkunnskapsstasjon, vindmålingsapparater og tornado-i-en-brusflaske pluss masse høstløv å sparke i på gresset.

Dryppende våt glede

Men det aller morsomste og mest populære ser ut til å være Lars Kolstads vannarrangement.

I den store fontenetrappen har den kjente musikkpedagogen plassert et hjemmesnekret stillas med to lange avløpsrør med rennende vann stikkende ut fra toppen. Nedover trappen snor det seg en lang brannslange fra hydranten oppe ved Geofysen. Flere baljer og dingeldangen henger strategisk plassert her og der — i påvente av en vannstråle eller to. Fire vannslanger ligger klare til bruk. Så setter Kolstad vannet på ...

— Prøv å sikte på den blå baljen, deretter på den hvite og så tilbake på den blå. Da blir det musikk, roper Kolstad til fire overivrige poder som har benyttet anledningen og nå spruter vann i alle retninger fra hver sin slange.

— Spyl 'an, då! Spyl 'an! kommer det plutselig fra den ene. Og før Kolstad får sagt «vann», er han dryppende våt. Men det er ingen sure miner for det, han er nemlig kledd for anledningen.

— Jaaa, roper han i stedet begeistret og løfter et stort plastrillebrett foran seg.

— Prøv å sikte på fjeset mitt - og hør så fin lyd det blir når vannstrålen treffer, roper han.

En barnemagnet

— Det er vittig, det der med vann, sier en mamma, på leit etter veslejenten.

— Vann er som en barnemagnet. Der det er vann, der finner jeg også datteren min, sier hun og vinker til en liten jente som gledesstrålende kommer løpende iført en dyvåt kåpe og med en oppslått miniparaply i ene hånden.

— Grådig gøy her, sier hun i forbifarten, før hun forsvinner bort til origamikunstner Han Mei for å brette vannliljer og små båter til å sette på vannet i fontenen.

— Bodene står kanskje litt spredt, men det har vi gjort helt bevisst fordi vi ønsker at folk skal få øynene opp for og ta i bruk også selve parken. Den er jo et fantastisk skue, spesielt nå om høsten, sier initiativtaker Siri Breistein fra Barn i Byen Kulturformidling.

— Det er så hyggelig å se parken tatt i bruk. Det er nemlig veldig viktig for å få opp respekten for denne perlen i byen vår, sier en av parkens mange naboer, Sissel Pihl Haugen. Sammen med ektemann Gunnar Haugen, formann i Nygårdsparkens Venner, rusler de to smilende rundt blant alle de våte barna.

I dag forsetter regnfesten innendørs i Bergen Kunstmuseum Lysverket, der det skal jaktes på vann i kunsten og eksperimenteres med flytende pappfigurer.

— Og vi kommer igjen til neste år. En årlig regnfest er jo bare helt naturlig for oss bergensere, det må vi unne oss, ikke sant, sier en fornøyd Breistein.

LØPSK VANNSTRÅLE: Musikkpedagog Lars Kolstad kommer (fra venstre) Antonio Enehaug Morken (6), Kristian Fredrik Thomassen (6), Martin Thomassen (5) og Gabriel Ramon Gripsrud Hernandez (3 1/2) til unnsetning.
STILIG HIMMELPYNT: Jo flere som henger en dråpeballong på snoren til Kunstpilotenes himmelelv, jo bedre.
BLÅSE, BLÅSE OPP TIL STORM: Frank van de Wiel blåser alt han kan i statsmeteorolog Anders Sivles medbrakte vindmåler, mens (fra venstre) Gunn-Heidi Marstein Nipius, Ariane Marstein Nipius (3) og Sandrine van de Wiel (3) følger nøye med.
VAKKER VANNKUNST: Silje Følid Vågenes (7) har laget en vakker origamivannlilje. Nå er det tid for sjøsetting i fontenevannet.