Minst 14 målestasjoner på Vestlandet har satt nye døgnrekorder for julinedbør det siste døgnet. Briksdal i Stryn slettet en nedbørrekord fra 1921.

— Haha. Det visste jeg ikke, sier Roger Haugen ved Briksdalsbre fjellstove når han får høre om rekordnedbøren.

Men at gårsdagen var våt er det absolutt ingen tvil om.

Sjekk våre webkamera: Bavallen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Helleneset | Eikedalen | Furedalen | Stryn | Voss | Vågen

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

Liker vann i fossene

— Vi hadde enormt med nedbør her inne. Det bøttet ned. Men vi er glade i vann. Turistene klager ikke akkurat når det er mye vann i fossene, sier Haugen.

Med 66,2 millimeter nedbør mellom klokken åtte onsdag og klokken åtte i dag tidlig flyttet målestasjonen Briksdal rekorden fra 28. juli 1921 med nesten 17 millimeter. Den tidligere rekorden var på 49,5 millimeter.

Men Briksdalen har likevel gått klar av rasene og oversvømmelsene som har herjet Sogn og Fjordane det siste døgnet. Heller ikke turisttrafikken ble hindret av nedbøren.

— Nå ser det ut til å lette også. Vi har hatt solglimt allerede i dag, sier Haugen.

- Uvanlig

Nedbøren som kom forrige døgn tilsvarer 80 prosent av det som normalt kommer i løpet av hele juli.

Ifølge meteorolog Geir Otter Fagerlid er det uvanlig med så store nedbørsmengder i indre strøk av Sogn og Fjordane.

— Mange av disse områdene pleier å være varme og tørre. I ytre strøk er det mer normalt med mye regn, også i juli, sier han.

Det ble satt julirekorder for nedbør en rekke steder på Vestlandet i går. Landets ti våteste steder i går lå alle i Hordaland og Sogn og Fjordane.

I Sandane i Gloppen ble rekorden for mest døgnnedbør i juli mer enn fordoblet, fra 24,6 millimeter 30. juli 1989 (gammel rekord) til 54,8 millimeter. Det har utført nedbørsmålinger på denne stasjonen siden 1981.

Nå kommer sola

I Fjærland ble den tre år gamle julirekorden på 26,8 millimeter økt til 59,9 millimeter.

Mest nedbør fikk Modalen med 70,4 millimeter. Det er den største julinedbøren siden 1964. Bare 79,6 millimeter fra 29. juli 1964 og 80,4 millimeter 31.juli 1938 er større.

— Vi har fått inn veldig varm og fuktig luft fra sør. Flere steder var det også tordenbyger i går kveld, sier Fagerlid.

Men når ser det ut til at vi har lagt det våte været bak oss. Iallefall foreløpig. Fra i ettermiddag blir det oppholdsvær og etterhvert sommerlige temperaturer.

— Fredag og resten av helgen ser veldig lovende ut. Det kan komme enkelte ettermiddagsbyger, men ellers blir det sol og fint vær. Temperaturene kommer til å ligge mellom 19 og 22 grader, sier meteorologen.

Eneste skår i gleden er at nordavinden blir kald.

— Det er nok lurt å finne et sted som ligger i le for vinden. Da kan man få det virkelig varmt og trivelig, sier Fagerlid.