— Jo oftere folk skifter garderobe, dess nyere og finere blir klærne vi får i innsamlingscontainerne, forteller daglig leder Eirik Mork ved Fretex-avdelingen i Åsane. Dette er den største avdelingen i Bergen med 10 medarbeidere - to av dem fast ansatt.

Hittil i år er det samlet inn 1185 tonn klær. Sammenliknet med samme tidspunkt i fjor, er dette en økning på 160 tonn. Det både gleder og bekymrer de ansvarlige ved Frelsesarmeens butikkjede.

God kvalitet

— Det er åpenbart at folk kjøper mer klær og oftere enn før. Jeg antar at årsaken er både at klær er blitt billigere og at mange nordmenn har bedre råd enn før. I gode tider som nå, får vi også flere møbler og mer krimskrams i tillegg til mer fullt brukbare klær, sier Mork.

Kvaliteten på det som leveres inn av klær, er upåklagelig.

— Rundt 90 prosent av de klær vi får inn blir brukt på en eller annen måte. Ti prosent legges ut for salg i våre butikker, forteller Mork.

Innsamlingen av de brukte klærne skjer gjennom de velkjent Fretex-containerne. I Åsane står de plassert utenfor butikken i industrihuset i bydelen, ved Åsanehallen, på Toppe og ved BIRs miljøstasjon på Salhusveien. Avdelingen har også ansvaret for å tømme containeren ved Handelshøyskolen i Helleveien og ved Øyrane Torg i Indre Arna.

Plaget av tyverier

— Vi må tømme containerne hver dag, unntatt i helgene. Da blir plastsekkene med tøy liggende slengt rundt containerne. Resultatet blir ofte hærverk og tyverier. På denne måten går mye tøy tapt for oss. Derfor vurderer vi å tømme containerne også i helgene. Og vi vurderer å lage en luke i døren inn til lageret vårt i industrihuset. Ellers oppfordrer vi folk om å levere sekkene direkte i butikken, sier Mork.

— Er dere fortsatt plaget av tyverier fra containerne?

— Ja, vi vet det foregår. Vitner har sett biler med utenlandske nummerskilter bli fylt med klær fra innsamlingsstedene. Hvis vi har konkrete spor å følge - som for eksempel bilnummer - blir saken anmeldt til politiet. Vi oppfordrer publikum til å melde fra hvis de ser at containerne våre blir oppsøkt av tyver, sier Mork.

Til butikken i Åsane blir det også levert inn møbler, bøker og krimskrams. Alt som blir samlet inn i Hordaland blir fraktet til en sorteringssentral på Midtun. Derfra blir varene distribuert til de ulike Fretex-butikkene på Vestlandet.

— Ullvarene som ikke kan brukes om igjen, blir sendt til en fabrikk i Rogaland. Der blir ullplaggene laget om til nødhjelps-tepper, sier Mork.

Nilsen Arne