Svært få, i hvert fall i Bergen, hadde hørt om Trond Amundsen før han tok steget fra en tilbaketrukket rolle i Kongsvinger til hovedtrenerjobben i Løv-Ham.

Han er utdannet kjemiingeniør og for det meste lavmælt. Trond Amundsen er ikke som alle andre fotballtrenere.

– Trond har vært et hyggelig bekjentskap. Han er en veldig solid trener, som er fotballfaglig veldig sterk, sier kaptein Stian Birkeland.

Det eneste ankepunktet vi finner mot Amundsen internt i Løv-Ham er at han ikke har så mye erfaring. Men det må jo komme et sted fra. Og det kommer nå i Løv-Ham.

– Trond er en veldig dyktig kampleder, ikke minst. Og jeg er sikker på at han blir eliteserietrener, om han bare vil det selv, sier Birkeland.

Måtte balansere laget

Da Amundsen kom til Løv-Ham bare to måneder før seriestart i fjor, måtte han med en gang ta tak i spillerstallen.

– Det var noen ting jeg fant som overrasket meg. Klubben hadde nok hatt litt panikk og vært redd for ikke å ha spillere i det hele tatt. Derfor hadde de hentet inn spillere helt ukritisk. Dermed sto vi for eksempel med 12 kantspillere og én sentral midtbanespiller. Ubalansen i spillerstallen var enorm, sier Amundsen og rister på hodet.

Samtidig var Løv-Ham i en vanskelig situasjon økonomisk. Allerede før sesongen måtte de slippe blant andre Ihmad Chhaddeh, Tor Mattis Kåven og Vegar Landro. Midtveis i sesongen ble Knut Walde solgt til Brann. På sommeren måtte klubben også innføre 30 prosent lønnskutt.

– Jeg hadde ikke trodd på det da jeg kom til klubben, sier Amundsen.

Likevel har klubben tatt lange skritt fremover. I sine to siste sesonger i 1. divisjon reddet de plassen i siste serierunde. I fjor klarte de det en runde tidligere. I år er målet å finne midten av tabellen.

– Å tro at vi kan gå derfra til toppen av tabellen i en engang, er å lure oss selv. Men vi må hele tiden ta steg oppover. Kommer vi på niende-tiendeplass, er det en god prestasjon, sier Amundsen.

Tror på nykommerne

Faren er at løvene begynner å tro at tingene går av seg selv. Livet for en av 1. divisjons minste klubber er ikke lett, og treneren jobber hardt for å dra ned på bakken alle som måtte ta av i utide.

– Vi må være forsiktige med å skape forventninger som ikke er realistiske, sier Amundsen.

Foran denne sesongen har han hentet inn en rekke nye spillere. Men han blir litt reservert når vi spør hvem av dem han har størst forventninger til.

– Jeg har jo lyst til å si alle sammen, sier han.

Etter litt betenkningstid kommer han frem til to spillere som gleder ham ekstra.

– Jeg er veldig fornøyd med Kim (Deinoff). Han er en god keeper, seriøs i treningsarbeidet og sosialt intelligent. Ellers har Efe (Ehioroubu) prestert bra, sier Amundsen.

Dessverre må nigerianeren regne med to kampers karantene i serieåpningen etter utvisningen på La Manga.

– Det er selvfølgelig uheldig, men ikke noe jeg bruker energi på.

Nye på prøve

På La Manga hadde Løv-Ham med seg to prøvespillere. Både Mtaka Simba og Stephen Ademolu var med i 21-mannstroppen. Sistnevnte ble klar for «løvene» lørdag.

– Vi er en liten klubb med små ressurser. For at vi skal kunne hente noen, må vi være helt sikker på at de er verdt pengene. Men heller ikke vi treffer hver gang, sier Amundsen.

Han tror ikke førsteelleveren er styrket nevneverdig fra i fjor, men bredden i stallen er mye bedre.

– Vi får mer kvalitet på trening. Spillerne pusher hverandre, sier Amundsen.

Der ligger en vesentlig forskjell siden høstkollapsen i fjor.

– På høsten fikk vi lide for at vi hadde en smal stall og at vi måtte slippe flere spillere. Til tider hadde vi så vidt nok til å stille lag. Jeg vil si at det var en bedre prestasjon å ta 12 poeng på høsten enn det var å ligge på sjetteplass etter vårsesongen, sier Amundsen.

– Det var Trond som ga oss troen på at det var mulig, kvitterer kaptein Birkeland.

Til 2008-sesongen er også trenerapparatet utvidet. Toppspillerutvikler Stein Arve Lone er med rundt A-laget. I tillegg er Tom Mangersnes fullverdig medlem av trenerteamet.

– Det gir meg sparringpartnere, og det er viktig. I fjor hadde jeg ansvaret for alle spillerne og alle leddene. Det gjorde at det ble lite rom for oppfølging av hver enkelt spiller. Analysearbeid ble det aldri tid til, sier Amundsen.

Nå har Mangersnes fått analyseansvar. Lone har ansvar for ungguttene og overgangsspillet.

– De gjør en kanonjobb, sier Trond Amundsen.

Løvekongen har kontrakt ut sesongen. Han ønsker ikke å si noe om han ønsker å fortsette.

– Det kan jo godt hende at når sommeren kommer, så har jeg fått sparken, sier Trond Amundsen.

INGENIØR: Trond Amundsen blir usikker når han får spørsmål om det hjelper ham som fotballtrener at han er kjemiingeniør. ¿ Det gjør i hvert fall at jeg må vaske opp. De sier alltid at «du kan vel ta oppvasken, du som er ingeniør!» sier Amundsen og ler. FOTO: MORTEN OLSEN, DIGITALSPORT