— Vi advarer på det sterkeste om å drikke dette stoffet. Det er rett og slett livsfarlig. Noen få korker er nok til at man havner i koma, sier politiets informasjonsleder, Trygve Hillestad.

Likner GHB

Butandiol er et industrielt løsemiddel som brukes til rengjøring.

— Stoffet brukes blant annet til å vaske bort graffiti, sier politiførstebetjent Reidar Borlaug, fungerende leder for spesialseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

I utlandet har stoffet i lengre tid blitt brukt som rusmiddel. Butandiol har nemlig akkurat samme effekt som det mer kjente partydopet GHB.

— Kroppen omdanner automatisk stoffet til GHB. Det gir samme rusvirkning, sier Borlaug.

Politiet advarer også mot et liknende rengjøringsmiddel, GBL. Dette skal også bli brukt som rusmiddel blant festglade ungdommer.

— Personer som drikker GBL, eller butandiol, får nedsatt bevissthet. De blir først veldig urolige, deretter vanskelig å få kontakt med.

Ved en forgiftning blir man bevisstløs og får dårlig pust. Noen slutter fullstendig å puste. De får gjerne også kramper, sier Ivar Austlid, overlege ved luftambulansen i Bergen.

Han forteller at det i utlandet er registrert både hjertestans og dødsfall som følge av GBL-forgiftning.

Flere overdoser

I sommer har politiet ved flere anledninger beslaglagt butandiol. Til sammen er 12 liter sendt til analyse.

— Personene som hadde stoffet har forklart at det var til eget bruk, sier Borlaug.

Politiet tror ikke på den forklaringen. De tror stoffet var beregnet for salg.

— Vi vet at både butandiol og GBL er mye brukt i kroppsbyggermiljøet.

— Har dere kjennskap til at noen har tatt skade av å ruse seg på slike rengjøringsmidler?

— Vi har fått flere meldinger om overdoser. Ungdommer forteller at de har vært vitner til at jevnaldrende har segnet om på fester. Dette skal ha skjedd etter at de har inntatt GBL, sier Borlaug.

Det er svært enkelt å produsere rusmidlene. Man kan gjøre det hjemme på sitt eget kjøkken, oppskriftene er lagt ut på internett.

Ikke på narkolisten

Rengjøringsmidlene står foreløpig ikke på listen over ulovlige rusmidler. Statens legemiddelverk mener likevel at stoffene er illegale. I fjor ble det avgjort at GBL skal likestilles med ulovlige GHB.

— Den vurderingen er gjort fordi vi vet at GBL har en liknende effekt og blir omgjort til GHB i kroppen, sier Jørgen Huuse i Statens Legemiddelverk til NRK.

Politiet ber nå voksne være oppmerksomme på stoffene omsettes blant barn og unge.

— Stoffene er gjennomsiktige og oppbevares ofte på vanlige brusflasker. Det kan lett forveksles med vann, sier Trygve Hillestad.

ADVARER: Trygve Hillestad advarer ungdom mot å bruke rengjøringsmiddelet butandiol som dop. – Dette er livsfarlig, sier politiets informasjonsleder.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE