Briller med innebygget kamera. Periskop til å kikke rundt hjørnene med. Klokke som kan filme og ta lydopptak.

På bordet hjemme hos Lovise Espeland (10) på Minde ligger spionutstyr for «mer enn tusen kroner».

I vinter har Lovise virkelig lært seg å spionere. Nå skal hun og venninnen Amanda Haga (11) dele triksene med andre barn.

På hagegjerdet henger en plakat som forkynner at Bergen Spionskole tar imot mulige spioner mellom åtte og 13 år på audition. Første spiontest ble holdt torsdag før vinterferien. Bortenfor spionutstyret ligger listen over mulige kandidater sammen med testresultatene deres.

Trangt og svart

— Noen var flinke til å gå stille i terrenget, noen var raske på tenketesten. Jeg tenker det blir bra når de samarbeider, sier Lovise og kikker bort på Amanda, som nikker ivrig.

De 2000 visittkortene jentene har fått trykket opp sier sitt: På Bergen Spionskole er Lovise Espeland lærer og Amanda Haga assistent.

Begge to er svartkledde og ivrige:

— Spioner bør helst gå i svarte, trange klær, forklarer Lovise.

— Ellers blir de avslørt av flagrende plagg når de kikker rundt et hjørne, for eksempel.

PA_02032013_bt__027.jpg
PAUL SIGVE AMUNDSEN

— Hva driver spioner med?

— De løser mysterier og finner igjen ting som er stjålet.

- Har dere oppdaget noe mystisk?

— Vi har spionert litt i Leaparken, men det er ikke noe mistenkelig i parken. Bortsett fra at det spøker veldig mye der. En gang Amanda og jeg gikk forbi grendahuset, åpnet døren seg uten at vi rørte den, sier Lovise.

— Og så har vi spionert litt i butikken, men vi har ikke oppdaget noe, sier Amanda.

Travle jenter

Egentlig har vel ikke jentene all verdens tid til å luske rundt på Minde, for uken er spekket med gjøremål. Amanda driver med turn, teater, fiolin og piano. Lovise synger, spiller piano og teater. Torsdag ettermiddag er avsatt til spionering. .

Hjemme i Hjelms vei morer de voksne seg over iveren jentene viser. Mamma Siren Moland har forskuttert litt spionutstyr og ryddet et loftsrom til spionskolen. Pappa Stein Arild Espeland er imponert over hva jentene har klart å stelle i stand.

- Hvor lang tid tar det å bli fullt utlært spion?

Lovise tenker seg om et øyeblikk:

— Tre år, kanskje. Det kommer an på nivået.

Bergen Spionskole tar fortsatt imot kandidater. Interesserte kan sende en e-post til spionskolen.