Se BTV-innslag

Det kom frem da rettssaken mot Johnny Werner Teigland startet i går. Teigland erkjente å ha tatt med seg totalt to nesebjørner, to vaskebjørner og fem sibirske ekorn fra Danmark til Norge.

I retten forklarte han at dyrene skulle brukes i rehabilitering av rusmisbrukere.

— Hensikten var å lage et miljø for disse dyrene der ungdommer kunne ha glede av dem. Men de ble for oss en pest og en plage, forklarte Teigland i retten.

Sist sett i Fana

Johnny Teiglands eksotiske kjæledyr fikk nasjonal oppmerksomhet etter at de ble observert på frifot i Fana i desember 2004. To nesebjørner og en vaskebjørn ble avlivet den gang, men minst en vaskebjørn er fremdeles savnet.

Det har viltansvarlig Hallvard Sandven i Bergen kommune fått merke. I løpet av det siste halvannet året har han 50 ganger rykket ut for å jakte på minibjørnen.

— Vi har brukt vanvittig mye penger på dette. Det har tatt mye tid, mye kjøring, og det har vært masse tull midt på natten, sier Sandven, som ikke har regnet på nøyaktig hvor mye ressurser kommunen har brukt så langt i letingen.

25 ganger har Sandven rykket ut som følge av observasjoner fra publikum, og like mange ganger har han vært ute og sjekket fellene han har satt ut.

De fleste meldingene har kommet fra Fana-området, men vaskebjørnen skal også ha blitt sett på Minde, i Damsgårdsveien, i Smøråsveien og ved Solheim kirkegård i Fjøsangerveien.

Den siste meldingen kom i mars: «Vaskebjørn observert på Nordåshøgda».

— Jeg har sett vaskebjørnen tre ganger selv, men har ikke kunnet skyte den fordi det har vært tett bebyggelse rundt, sier Hallvard Sandven, som selv skjøt de to nesebjørnene i 2004.

Frykter flere går løs

Sandven ser ikke bort fra at det også kan være flere nesebjørner på frifot i Fana-området.

— Observasjoner fra publikum tyder på at det er to nesebjørner som går løs. Vi har fått flere meldinger om dette, blant annet om at de paret seg oppe i et tre i Krokeideveien i Fana, sier Sandven.

Ifølge kommunens viltansvarlige har bjørnene alle forutsetninger for å klare seg godt i norsk natur.

— De er fine, små og søte, men de har ikke noe i vår natur å gjøre. Det går blant annet ut over fuglelivet, fordi de er reirplyndrere, sier han.

Direktoratet for naturforvaltning har gitt en fellingstillatelse som gjelder ut 2006.

Johnny Teigland kjøpte minibjørnene og ekornene i en dyrebutikk på en av Danmarks-turene han arrangerer for å skaffe Subutex til norske rusmisbrukere.

— I tankeløshetens navn kjøpte jeg dem i en dyrebutikk, og kjørte dem med meg hjem. Jeg er den første til å beklage at dette skjedde, sa han i retten.

— Jeg erkjenner at jeg var oppmerksom på at dette ikke var etter bestemmelsene i lovverket, la han til.

Rettssaken avsluttes i Bergen tingrett i dag. I tillegg til forholdene som gjelder innførsel og hold av dyr, står Teigland tiltalt for skadeverk på et småbruk han leide, og for å ha vært i besittelse av 532 Subutex-tabletter.

SIV DOLMEN