En huseier på Stamnes i Vaksdal i Hordaland ble overrasket av en vaskebjørn som stjal kattemat tirsdag.

Mannen lot vaskebjørnen gå i første omgang, men etter å ha funnet ut at arten er uønsket i Norge, skjøt han dyret på kloss hold da den kom tilbake på kvelden.

— Den var så tam at den lå i kattehuset og spiste. Det var også tydelig at katten og bjørnen kjente hverandre, sier miljøvernrådgiver Sveinung Klyve i Vaksdal kommune.

Trodde det var en spøk

Det var lokalavisen Hordaland som omtalte saken først. Journalisten som skrev saken, bekrefter at han fikk tips 1. april og at han trodde at det var en spøk. Dermed ble saken først publisert lørdag.

SULTEN: Vaskebjørnen ble skutt i dette kattehuset.
Sveinung Klyve
KAMP OM MATEN: Katten spiste plutselig mye mer mat - uten å legge på seg.
Sveinung Klyve

Klyve hadde også problemer med å tro på historien. Han sier at den første samtalen med huseieren skal ha forløpt slik:— Har du hørt om vaskebjørn i Vaksdal før?

— Nei.

— Jeg har sett en.

— Har du bilde da?

— Den ligger i fryseren.

Politisak

Vaskebjørnen er nå tatt hånd om at Statens naturoppsyn. Etter veiing og måling hos veterinær på Voss er de nakne fakta seks kilo, lengde på 50 centimeter og en hale på 23 centimeter.

Familien som hadde vaskebjørnen ufrivillig i kosten, skal ifølge Hordaland ha lurt på hvorfor katten spilte så mye - uten å legge på seg.

— Jeg kjente på pelsen - den var glatt og flott. Jeg har ikke peiling på hvordan den kan ha kommet hit, men den kan ikke ha vandret. Noen må ha tatt den med til Norge, sier Klyve.

Siden det er snakk om en ulovlig art i Norge, er det også opprettet politisak.

— Den kan spre rabies, og tar fugler og fugleunger. Det er som med minken, bare verre, sier Klyve.

Vaskebjørnen finnes i en stor del av Nord-Amerika, der den er et av de vanligste rovdyrene. Den har også blitt innført som pelsdyr til Tyskland, Frankrike, Japan og flere tidligere Sovjet-stater. I Tyskland er den blitt svært vanlig. Ifølge de siste anslagene finnes det nå minst en halv million vaskebjørner i landet.

Jakt i Bergen

I mars meldte NTB at en død vaskebjørn var funnet på en strand i Skåne. Da gikk svenske naturvernmyndigheter ut og sa at arten truet økosystemet i landet.

I 2004 ble det stor oppstandelse i Bergen da flere vaskebjørner dukket opp i en hage i Fana. Det utløste en storstilt jakt. En av bjørnene ble skutt, tre andre slapp unna.

Klyve håper nå at det ble tatt DNA-prøver av dyret fra 2004. Det kan avsløre om vaskebjørnen i Vaksdal har tilknytning til saken fra Bergen.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post